Belföld

A Citibank a diákhitelek legújabb finanszírozója

A Citibank Rt. nyerte meg a Diákhitel Központ (DK) Rt. finanszírozására kiírt legutóbbi pályázatot - mondta el az Econewsnak Őry András, a DK kommunikációs igazgatója. A DK ezúttal 2,5 milliárd forint összegű hitelt vesz fel, továbbra is az állam készfizető kezességvállalása mellett.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) nyilvános pályázati kiírása legfeljebb 7,5 milliárd forint összegű, 2004. április 15-én lejáró, változó kamatozású (három havi BUBOR +/- kamatfelár) hitel nyújtására szólt, ajánlatot minimum 2,5 milliárd forintos keretösszegre vagy annak egész számú többszörösére lehetett adni.

A kamatfelár mértékét nem hozták nyilvánosságra. A pályázati felhívásból annyi tudható, hogy a kamaton kívül egyéb költség és jutalék nem számítható fel. A DK az elmúlt hónapokban többször is vont be forrást nyilvános pályáztatással, négy lépésben összesen 22,8 milliárd forintnyi hitelt vett fel (ebből 6 milliárd forint revolving jellegű készenléti hitelkeret). A finanszírozók között van a Citibank mellett a Postabank, a CIB Bank valamint a K&H Bank is.

A múlt évig a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) volt a társaság kizárólagos finanszírozója, de az idén ősszel, 50 milliárd forintos hitelkerete lejártakor az MFB kivonul a hitelezők közül. Ezt az jelenti, hogy a DK-nak az idén a folyó finanszírozási szükségleten túl is jelentős összegű forrásról kell gondoskodnia.

A DK a hallgatói hitelezés megindítása, 2001 szeptembere óta közel 34 milliárd forint összegű hitelt folyósított, a diákhitel szerződéssel rendelkezők száma már megközelíti a 124 ezret. A társaság a következő évtizedben stabil forrásbevonó lesz, ugyanis a hallgatói törlesztések a jelenlegi számítások szerint csak 10-12 év múlva fognak fedezetet nyújtani a DK új kihelyezéseire valamint az általa felvett hitelek visszafizetésére is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik