Belföld

Botrányos vita Irakról a brit alsóházban

Lemondott egy brit miniszter, amit azzal indokolt, hogy kormánya az ígéretek ellenére nem ad kulcsszerepet az ENSZ-nek a háború utáni Irakban - írja a Népszabadság.

A brit alsóházban összecsapott a távozó Clare Short nemzetközi fejlesztési és Jack Straw külügyminiszter, utóbbi közölte: nem az ENSZ feladata a megszállt Irak kormányzása és a fegyverzetellenőrök sem mehetnek vissza.

Lemondását Clare Short brit nemzetközi fejlesztési miniszter, azzal indokolta, hogy szerinte kormánya korábbi ígéretei ellenére az ENSZ megkerülését tervezi a háború utáni iraki újjáépítési és fejlesztési feladatokban. Short szerint Jack Straw külügyminiszter titkos tárgyalásokat folytat a többi BT-tagországgal erről. A fejlesztési miniszter tárcája kulcsszerepet játszik az iraki újjáépítési erőfeszítésekben.

Jack Straw külügyminiszter a londoni alsóházban, a szövetségesek által benyújtott új biztonsági tanácsi határozattervezet ismertetve hétfő délután azt mondta: az ENSZ főtitkára és a BT tagállamai sem akarják, hogy világszervezet vegye kezébe Irak irányítását.

A brit külügyminiszter szerint egyelőre annak sem érkezett el az ideje, hogy az ENSZ fegyverzetellenőrei visszatérjenek Irakba. Ezért nem is esik szó az új BT-határozattervezetben a fegyverellenőrök visszatértéről; erről, ha szükséges, később kell intézkedni. Majd ha megtalálják ezeket a fegyvereket az amerikai és brit erők, azoknak a vizsgálatára ki kell dolgozni a megfelelő nemzetközi eljárást – vélekedett Straw.

Clare Short, a távozó nemzetközi fejlesztési miniszter az ülésen megsemmisítő bírálattal illette a brit kormányt. Short szerint már a háborúhoz vezető út is súlyos hibákkal volt kikövezve, amit pedig most Nagy-Britannia és az Egyesült Államok az ENSZ-szel művel, az szégyen.


 

Ajánlott videó