Belföld

Óriási a SARS-okozta veszteség a polgári légiforgalomban

A nemzetközi légiforgalom már eddig 10 milliárd dollár veszteséget szenvedett el a súlyos akut légúti szindróma (SARS), vagyis az atípusos tüdőgyulladás járvány okozta utasforgalom-csökkenés miatt: ez a duplája az iraki háború következtében termelődött deficitnek - közölte a Nemzetközi Légiszállítási Szövetség (IATA) vezérigazgatója.

Giovanni Bisignani, a genfi székhelyű szervezet vezérigazgatója szerint a IATA-ben képviselt 227 légitársaság nemzetközi forgalmában 6 milliárd dolláros bevételkiesést tulajdonítanak az atípusos tüdőgyulladásnak, ehhez a hiányhoz még további 4 milliárdot kell hozzászámítani, figyelembe véve a 180 tagállam belföldi járatainak veszteségét.

A párizsi Le Monde hétfői számában megjelent nyilatkozatában Bisignani megállapította: a nemzetközi polgári légiközlekedés számára az utóbbi három év az egymást követő csapások – a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadás, majd a világgazdasági válság, az iraki konfliktus, legújabban pedig a SARS-járvány – miatt a szervezet eddigi történetének legfeketébb időszaka. A IATA-ben képviselt légitársaságok egyedül 2001-ben 12 milliárd dollár bevételtől estek el, ami az előző harminc évben termelt teljes profitjukkal azonos nagyságrendű.

Az atípusos tüdőgyulladás következményei a szervezet valamennyi tagját sújtják: a Lufthansa az Ázsiába közlekedő járataiból 70 gépet kényszerült kivonni, és ez heti 55 millió eurós veszteséget jelent számára. Az Air France a napokban hozta nyilvánosságra, hogy a délkelet-ázsiai járvány miatt a térségbe irányuló forgalma 29,5 százalékkal csökkent, gépeinek kihasználtsága 21,9 százalékkal esett vissza.

A SARS-járvány forgalomra gyakorolt teljes hatását csak a nyári szezon után lehet felmérni.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik