Belföld

Plazaépítési láz Romániában

Bukarestben elkezdődtek a második pláza típusú kereskedelmi és szabadidő központ építkezési munkálatai. Ezzel egy időben egy román gazdasági csoport bejelentette, hogy jövő év tavaszára Temesváron felépíti Erdély legnagyobb plázáját.

A román gazdasági sajtó melegen üdvözölte, hogy a jelek szerint Romániában is élénkül a plázaépítési kedv. A lapok külföldi befektetőket idéztek, akik szerint a következő három-négy évben közel fél milliárd dollár beruházás lehetséges Romániában ezen a területen. Az előrejelzések csak a fővárost illetően három-négy plázáról szólnak, de az optimistábbak már tíz ilyen központ létesítéséről beszélnek.

Tervekből eddig sem volt hiány, de a helyzet ennek ellenére – a román sajtó szerint – az, hogy egész Romániában mindössze három pláza van, a szomszédos Magyarországon pedig, csak a fővárosban tizenöt, miközben a térségben nagyságát tekintve a román piac Lengyelország után a második legnagyobb. A tervek megvalósítását több tényező is nehezíti. A román sajtó ezek között a megfelelő építkezési területek szűkösségét, a telkek mindmáig tisztázatlan jogviszonyát, valamint a helyi tanácsok bürokráciáját említette.

Mindenesetre a legelsőként, az 1999. szeptemberében átadott Bucuresti Mall pláza gyorsan megtérülő befektetésnek ígérkezik. Az 50 ezer négyzetméter alapterületű központ kihasználtsága 99 százalékos. Mára a bukarestiek egyik legkedveltebb szórakozóhelyévé lett: a multiplex mozival, kávézókkal, vendéglőkkel, bowlingpályával, valamint játékteremmel rendelkező bevásárló központban tavaly összesen 15 millió ember fordult meg és 200 millió dollárt költött el.

A plázák megtérülési ideje világszerte 8-10 év, a Bucuresti Mall esetében várhatólag hat év alatt megtérül az eddig befektetett 45 millió dollár. Jórészt a török befektetői csoportok egy részének hazai anyagi gondjai magyarázzák, hogy a második bukaresti pláza építéséhez az eredeti tervekhez képest egy éves késéssel kezdtek.

A jövő tavaszi átadással tervezett második központ várható építési költsége 40 millió dollár lesz. 80 ezer négyzetméter alapterületen 150 üzlet, szupermarket, multiplex-mozi és több mint 25 étterem, kávézó, még éjszakai bár is várja majd a bukarestieket.

Az első bukaresti pláza átadása után egy évvel a Iulius Group nevű román társaság vágott bele az üzletbe. Először Iasiban épített a csoport 7 millió dollár beruházással egy 20 ezer négyzetméter alapterülete, csak némi jóindulattal plázának nevezhető bevásárló központot.

A társaság már 2001-ben bejelentette, hogy Temesváron igazi plázát épít, de az építkezéshez kiszemelt telek tulajdonjogi vitája miatt csak mostanra jutott a megvalósíthatóság szakaszába a terv. A csoport a közelmúltban közölte, hogy jövő tavaszra nyílik meg Temesváron “Erdély legnagyobb plázája” 25 millió dolláros beruházással. A bejelentés szerint a 74 ezer négyzetméter alapterületű központ iránt rendkívül nagy az érdeklődés: az előzetes helyfoglalásban már 130 százalékos túljegyzésnél tartanak.

Erdély első pláza típusú bevásárló központját tavaly decemberben adták át Nagyváradon. A 22 ezer négyzetméter alapterületű Lotus Market 15 millió dolláros befektetéssel épült, jelentős részben magyarországi bankkölcsönből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik