Belföld

Parlamenti hozzájárulás nélkül is mehetnek katonák Irakba

A kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogy találjon az iraki stabilizáció magyar támogatására olyan megoldást, amelyhez az alkotmány szerint nincs szükség parlamenti hozzájárulásra - közölte Kovács László külügyminiszter hétfőn az MTI-vel; a magyar diplomácia vezetője ennek konkrét részleteiről azonban nem kívánt nyilatkozni.

Kovács László kifejtette, hogy a parlament támogatása hiányában a segítségnyújtás, sajnos, csak félmegoldás lehet, és így nem tudja kiegyenlíteni a békefenntartásban való részvétel megtagadásából adódó tekintélyvesztést. Megjegyezte ugyanakkor, a kormány még nem adta fel a reményt, hogy az ellenzék végül is belátja, hogy az, amit tesz, ellentétes Magyarország érdekeivel.

“Értelmetlen dolog ENSZ-felhatalmazásra várni, mert erre nincs reális esély” – szögezte le Kovács László, utalva a Fidesz álláspontjára. Mint rámutatott, az is látszik, hogy miközben a NATO és az Európai Unió tagállamainak, továbbá a csatlakozó országok többsége kész békefenntartókat küldeni – és ezt jó néhányan már meg is tették -, sem az észak-atlanti szövetség, sem az EU nem fog döntést hozni a békefenntartás kérdésében.

“Ily módon, aki nemzetközi felhatalmazásra vár, illetve arra hivatkozik, csupán ürügyet keres a békefenntartásban történő magyar részvétel akadályozására, és ezzel a nemzeti érdekek elé helyezi saját pártpolitikai érdekeit” – érvelt a külügyminiszter.

Hangsúlyozta, a kormány tisztában van azzal, hogy a legsürgetőbb feladat Irakban a béke megszilárdítása és a közrend helyreállítása. Ettől függ ugyanis, hogy a humanitárius segítség eljut-e a rászoruló iraki emberekhez, elkezdődhet-e a háborús károk helyreállítása, az ország újjáépítése, és az is, hogy megkezdődhet-e Irak új, demokratikus rendjének kiépítése.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik