Belföld

Kedden döntenek a bolgár DSK-ról: OTP vagy Erste?

Milen Velcsev bolgár pénzügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy a kormány bankkonszolidációs társasága keddi értekezletén dönt arról, hogy kinek adja el a DSK bankot, az ország második legnagyobb pénzintézetét. A DSK 100 százalékos tulajdonának megszerzésére két pénzintézet ajánlkozott, az OTP 311 millió eurós, az osztrák Erste Bank 293 millió eurós ajánlatot tett.

A bolgár Bankkonszolidációs Társaság (BCC) eredetileg
április végén akarta a vevőt megnevezni, de különböző, részben politikai okokból a döntést többször is elhalasztották. Velcsev szerint most már minden fontosabb kérdést tisztáztak, így elhárultak a döntéshozatal elől az akadályok. – Ez lesz az eddigi legjobb bankprivatizáció, mivel mindkét ajánlat igen jó – tette hozzá.

A BCC különben a privatizációs tanácsadót, a Morgan Chase and Co.(JPM) kérte fel, hogy készítsen tanulmányt az ajánlatok előnyeiről és hátrányairól. Az AP-DJ hírügynökség szerint a bolgár kormányon belül egyesek az Erste Bankot támogatják, mondván, hogy a régió bankjainak átalakításában tapasztalatai vannak, mások viszont az OTP-t pártfogolják, mivel az több pénzt ajánlott. Az ajánlattevők teljes erőbedobással küzdöttek a régió egyik utolsó, jelentős bankjának megszerzéséért.

Az Erste bank George Habsburgot, a Habsburg dinasztia sarját is felkérte arra, hogy lobbizzon Simeon Saxe-Coburg-Gotha bolgár kormányfőnél, aki a Habsburg család egy másik ágából származik.

A DSK 1989, a bolgár piacgazdasági átmenet előtt az ország egyetlen takarékpénztára volt, azóta azonban változatossá tette szolgáltatásait és mintegy 1 millió ügyfelével az ország magánbanki ügyfelei 20 százalékával rendelkezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!