Belföld

Harmonikus a román-magyar kereskedelem, gondok a befektetésekkel

A magyar-román gazdasági kapcsolatokat összességükben harmonikusaknak nevezhetjük, de a befektetéseket illetően csalódást keltő jelzések érkeznek Bukarestből - jelentette ki Major István, az integrációs és külgazdasági államtitkárság helyettes vezetője a Rompres román hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

A magyar helyettes államtitkár az Európai Unió és tagállamok VI. kereskedelmi kérdésekkel foglalkozó, szombaton befejeződött konferenciáján vett részt a román fővárosban. Major István úgy értékelte, hogy a kétoldalú magyar-román kereskedelmi kapcsolatokat igazi sikertörténetnek lehet tekinteni azt követően, hogy Románia is csatlakozott a közép-európai szabadkereskedelmi egyezményhez (CEFTA).

A két ország közti kereskedelmi forgalom összege meghaladja az egy milliárd dollárt, s a CEFTÁ-n belül Románia legfontosabb gazdasági partnere Magyarország.

Ugyanakkor őszintén meg kell mondani, hogy a befektetések terén problémák vannak, Bukarestből egy sor kedvezőtlen jelzés érkezett, elsősorban az idegenforgalmi beruházásokat illetően – mondta. Major István külön is megemlítette a szovátai gyógyfürdő privatizációja körüli gondokat. Az egykoron meglehetősen híres gyógyfürdőt üzemeltető román állami társaság részvényeinek többségét 2001 májusában egy olyan társaság vette meg, amelyben a Danubius Hotels a többségi tulajdonos.

A román Legfelsőbb Bíróság a közelmúltban jóváhagyta azt a bírósági döntést, amely már a privatizációs szerződés megkötése után felfüggesztette a gyógyfürdő magánosítási folyamatát.

Az így kialakult helyzetnek nem lett túlságosan jó visszhangja Magyarországon – fogalmazott a helyettes államtitkár. Az európai integráció folyamatát illetően Major István arra hívta fel a figyelmet, hogy lesznek érdekellentétek az EU jelenlegi és a most csatlakozó új tagjai között, de ezeket kezelni lehet a csatlakozás utáni átmeneti időszakkal.

Ilyen konfliktusok főként az EU iparilag fejlett nagy államai és a kevésbé iparosodott kis államai között adódnak majd. Major István úgy vélte, hogy ebben az összefüggésben az új tagok közti szoros koordinációra lesz szükség ahhoz, hogy sikerrel védhessék érdekeiket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik