Belföld

Fekete kedd Franciaországban – általános sztrájkot hirdettek

Az egy éve hivatalban lévő Raffarin-kormány számára május 13. az első valódi erőpróbát ígéri: az előre "fekete keddnek" beharangozott napon a francia szakszervezetek többségének felhívására a közalkalmazottak és a magánszféra dolgozói országos munkabeszüntetéssel, tüntetésekkel akarják meghiúsítani a kormány átfogó nyugdíjreformtervét.

Az általános tiltakozást meghirdető szakszervezetek szerint a keddi megmozdulás az igazság órája lesz. A jelenlegi nyugdíjrendszer megvédelmezését célzó akcióban a közoktatás, az állami gazdasági szektor, a posta és a tömegközlekedés dolgozói, a magánvállalatok alkalmazottaival együtt vesznek részt.

A kormány reformterve, amelyet Francois Fillon szociálisügyi miniszter a múlt héten ismertetett, a nyugdíjrendszer mélyreható átszervezését tűzte ki célul. A törvényjavaslatot a kormány még a nyári szünet előtt el akarja fogadtatni a nemzetgyűlésben. A program első intézkedése, hogy 2008-tól egységesen 40 évben szabja meg a köz- és magánszektorban dolgozók nyugdíjjogosultságához szükséges szolgálati időt. A közalkalmazottakat jelenleg 37,5 év után illeti meg a teljes nyugdíj, a magánszférában már most is 40 évi munka a nyugdíjba vonulás feltétele.

A kormányprogram a várható élettartam meghosszabbodásából, a nyugdíjasok számának 3 éven belül esedékes rohamos növekedéséből származó gazdasági terheket igyekszik ellensúlyozni. A reform keretében 2008-tól fokozatosan emelik a járulékfizetési időt. 2012-ben 41, 2020-ban pedig már 42 ledolgozott munkaév után jár a nyugdíj.

A magánszférában dolgozók és a közalkalmazottak egyaránt a jelenlegi rendszerhez ragaszkodnak, amelyben 60 éves kortól jogosult a munkavállaló nyugállományra, amennyiben rendelkezik a szükséges járulékfizetési idővel.

Az országos tiltakozó demonstrációt hétfőn este nyolckor az SNCF állami vasúttársaság indítja, ettől az időponttól szerda reggel 8-ig tart a vonatközlekedés jelentős ritkítása. A meghirdetett menetrend szerint 3-4 Párizsból induló TGV (szuperexpressz vonat) közül egy fog közlekedni, a vidékközi relációkban viszont valamennyi leáll.

Kedd hajnaltól az RATP, a tömegközlekedési vállalat a fővárosban és mintegy 70 vidéki nagyvárosban a szükséges minimumra korlátozza a busz- metró- és villamosközlekedést. A franciaországi repülőtereken 80 százalékkal csökkentik a gépek fogadását és indítását: 5 járat közül egy lesz forgalomban, ez a rövid és közép távú – belföldi – vonalakat érinti.

Az Air France a nemzetközi járatok 100 százalékát biztosítja, a belföldi járatok 65 százalékát törlik. A társaság felkérte az utazóközönséget, hogy a megadott internetes oldalon (www.airfrance.fr) tájékozódjon a menetrendváltozásokról.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.