Belföld

Erősödő árakra számítanak a BÉT-en

Erősödő részvényárakra számítanak hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén. A BUX hétfőn 8120 ponton, közel 8 pontos emelkedéssel nyitott.

Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője úgy véli, a külföldi piacokat követve mérsékelten emelkedhet a BUX, a forgalom azonban várhatóan csak közepes lesz, mivel a vállalati gyorsjelentések többsége még nem jelent meg.

Makray Péter, az Erste Bank Befektetési Rt. kisebb erősödésre számít a nemzetközi piacok optimizmusa alapján. A gyorsjelentésekkel kapcsolatban elmondta: a blue chip részvények esetében jó eredményeket vár a piac, a kisebb társaságok első negyedéve pedig vegyesen alakulhat az előrejelzések szerint.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 hétfőn 11,2 pontos nyereséggel nyitott, és néhány perc múlva 14,2 pont volt a nyeresége. Pénteken 40,5 pontos, azaz 1,03 százalékos nyereséggel 3969,4 ponton végzett a fő mutató, ezzel 0,74 százalék volt az előnye a tavaly év végihez képest.

A frankfurti értéktőzsde irányadó mutatója, a DAX-30 4,55 pontos nyereséggel indult hétfőn, és néhány perc múlva 13,76 pont volt a nyeresége. Pénteken 70,51 pontos, azaz 2,44 százalékos nyereséggel 2956,59 ponton zárt az irányadó mutató, így 2,21 százalékkal haladta meg a tavaly év végi értékét.

A tokióiért éktőzsde fő mutatója hétfőn ismét emelkedett, ezúttal ötheti csúcsra, mert az amerikai Intel lapkagyártó jó előrejelzése meglendítette a fejlett technológiai részvényeket. A bankok is drágultak, továbbra is a kormány piacsegítő intézkedéseiben bízva. A várt intézkedések között van, hogy a központi bank részvényalapokba tenne pénzt és bankrészvényeket vásárolna közvetlenül, a kormány pedig részvényvásárló ügynökséget hozna létre, és a tőzsdei bevásárlásokat a postatakarék-rendszer tartalékából finanszírozná.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik