Belföld

ENSZ-jelentés: messze még a női egyenjogúság

A nők még mindig erősen hátrányos helyzetben vannak a munka világában az ENSZ Munkaügyi Szervezetének (ILO) jelentése szerint. Van némi haladás, de a megkülönböztetés makacsul tartja magát, csak kifinomultabb lett - írták az ILO szakértői a Genfben hétfőn közzétett összeállításukban.

“Az egyenlőség a munkában – az idő parancsa” címet viselő jelentést az ILO júniusi éves konferenciáján vitatják meg. A nők és férfiak fizetése közti különbség a legtöbb országban még mindig nagy, jóllehet a nők reálértékben többet keresnek, mint ötven évvel ezelőtt. Sokszor azonban kénytelenek alacsonyabb szakképzettséget kívánó állással beérni. Azokban az országokban, ahol a nők magas végzettséggel rendelkeznek, felemelkedésük elakad a hierarchiában.

Világviszonylatban emberek százmillió számára napi valóság a megkülönböztetés – írta az ILO. A munka világában tapasztalható egyenlőtlenség fokozódásának katasztrofális hatásai lehetnek az állam társadalmi viszonyaira, a politikai stabilitásra és következésképp a gazdasági növekedésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik