Belföld

Az uniós cukor re-exportja miatt Szerbia szembekerült az EU-val

A kedvezményezett cukorkivitellel történt visszaélésekkel Szerbia bizonyos módon szembekerült az EU-val - vélekedett Bozidar Delic szerb pénzügyminiszter.

Bozidar Delic szerb pénzügyminiszter úgy nyilatkozott: az Európai Unió által felfüggesztett cukorkivitel igen rossz hatással lesz a gazdaságra és az országnak az Európai Unióhoz való viszonyára. A kedvezményezett cukorkivitellel történt visszaélésekkel Szerbia bizonyos módon szembekerült az EU-val – mondta Delic a Studio-B Televízióban. Rámutatott, hogy ezekért a szabálytalanságokért is a szövetségi állam a felelős, amely nem alakította ki az európai gazdaságpolitika szellemének védelmi mechanizmusát, sem a külkereskedelem szabályzóit.

Az EU illetékes bizottsága azért függesztette fel három hónapra a Szerbia és Montenegró irányába eddig alkalmazott exportkedvezményeket, mert arra derült fény, hogy az EU-ból importált olcsó cukrot a nyugat-balkáni országok – mint “balkáni cukrot – reexportálták az Európai Unióba, kihasználva a kedvezményeket. Az ilymódon törvénytelenül elért jövedelem meghaladta az összes jövedelem 40 százalékát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik