Belföld

Gazdaságpolitikai korrekciót hiányol a Pénzügykutató Klub

A Pénzügykutató Klub vendégei egyetértettek abban, hogy a magyar gazdaság nem áll fenntartható növekedési pályán, és hiányolták a választások után szerintük elmulasztott gazdaságpolitikai korrekciót. Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa úgy vélte: ma már a 3,5 százalékos idei gazdasági növekedési előrejelzés is túlzottan optimistának tekinthető.

Békesi László szerint a Medgyessy-kormány folytatja elődje túlköltekező gazdaságpolitikáját, és ezzel tovább rontja a versenyképességet. Antal László a nem kooperatív fiskális és monetáris politikára hívta fel a figyelmet. Petschnig Mária Zita elmondta, hogy az ipari termelés az elmúlt időszakban folyamatosan lassult, és kritikával illette, hogy a beruházások is kizárólag állami megrendelések hatására nőttek.

Az export növekedési üteme soha nem látott mértékben csökkent, és az ország tőkevonzó képessége tovább mérséklődött – hangsúlyozta a kutató. Békesi László véleménye szerint az új kormánynak egy azonnali gazdaságpolitikai fordulatot kellett volna végrehajtania, ehelyett a túlköltekező gazdaságpolitika folytatása mellett döntöttek. – A hatalom megszerzése és megtartása a politikai sikerek alárendelte a gazdaság fejlődését. A szakember kritikusan szólt a kampányígéretek rigorózus végrehajtásáról és hiányolta az állami kötelezettségvállalások felülvizsgálatát.

Békesi László hiteltelennek nevezte a jegybank monetáris politikáját. Indoklásként emlékeztetett arra, hogy az MNB csak a választások után figyelmeztetett a túlköltekező költségvetési politika veszélyeire, és merev egyoldalú kamatpolitikájával hozzájárult a versenyképesség csökkenéséhez.

Semmilyen inflációs veszély nincs jelenleg a gazdaságban, és az infláció mértékének csökkenése sem a szigorú monetáris politika, hanem a csökkenő olajárak és a fokozódó nemzetközi verseny miatt következett be – tette hozzá. Békesi Erőteljes változtatás nélkül az EU-csatlakozás lélegzethez juttatja a magyar gazdaságot, de nem javít a versenyképességen, és ez hosszan elnyúló stagnáló állapotba szoríthatja a gazdaságot. Úgy vélte 2004-2005-ben jelentős váltásra van szükség annak érdekében, hogy a magyar gazdaság felzárkózzon az unióhoz. Ennek egyik fő sarokpontjai – a szakember szerint – a bérfejlesztések radikális visszafogása.

Antal László hangsúlyozta, hogy a gazdaságban egyre növekvő feszültségekkel kell számolni, és úgy vélte, az államháztartás hiánya az idén 5,5 százalék körül alakulhat. A szakember abszurdnak nevezte, hogy ma a vállalati szektor a nettó megtakarító a gazdaságban, és kritikával illette a kormány lakástámogatási rendszerét. Elmondta: a lakáshitel-állomány növekedésének jelentős része a fogyasztás további bővülését gerjeszti. Ugyanakkor elismerte, hogy az Európai Monetáris Unióhoz történő gyors csatlakozási szándék jelzi, hogy a gazdaságpolitika irányítói is változtatásokra törekszenek.

Ajánlott videó