Belföld

Terrorista világlistát javasol a spanyol miniszterelnök

A spanyol miniszterelnök a terrorista szervezetek egységes listájának összeállítását szorgalmazta az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt (BT).

José María Aznar a Terrorizmusellenes Bizottság nyilvános ülésén beszélt kedden New Yorkban. A BT tagjai által a 2001. szeptember 11-i merényletek után létrehozott bizottság élén Spanyolország április 4-én váltotta fel Nagy-Britanniát.

Mindamellett Jeremy Greenstock brit ENSZ-nagykövet úgy vélte, hogy a terrorista szervezetek egyetemes listájának összeállításához az ENSZ Közgyűlésének előbb meg kellene állapodnia a terrorizmus meghatározásában – jegyezte meg az AFP.

Eddig az amerikai külügyminisztérium és az Európai Unió készített ilyen feketelistát, és a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista terrorszervezet mindkettőn szerepel. Aznar, aki szerdán és csütörtökön Washingtonban tárgyal, kérni szándékozik George Bush elnöktől, hogy az ETA “politikai karját”, a márciusban betiltott Batasuna (Egység) nevű baszk pártot is vegyék fel az amerikai listára.

Spanyolország – Nagy-Britanniával és Bulgáriával együtt – támogatta az Egyesült Államoknak azokat a meddő erőfeszítéseit, hogy a BT-től egyértelmű felhatalmazást szerezzen az Irak elleni háborúra.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik