Belföld

Sokba kerül Blairnek a Chirac által küldött születésnapi ajándék

Sokba fog kerülni a brit kormányfőnek a francia elnök által születésnapi ajándék gyanánt küldött nemes francia bor - a szerdai brit lapok irányultságtól függetlenül jutottak erre a következtetésre, miután utánajártak a vonatkozó brit előírásoknak.

Tony Blairt, aki kedden töltötte be 50. születésnapját, az utóbbi hónapokban nem fűzték túlzottan baráti szálak Jacques Chirachoz, aki mindent megtett az Irak ellen felvonult brit-amerikai koalíció életének megnehezítéséért. Chirac főleg azzal vívta ki London és Washington haragját, hogy nyíltan, többször és egyértelműen kijelentette: Párizs meg fogja vétózni az iraki fegyveres beavatkozás nemzetközi jogi megalapozása végett benyújtott brit-amerikai-spanyol biztonsági tanácsi határozattervezetet. Ezt azután vissza is vonták, és a szövetségesek új BT-határozat nélkül vonultak hadba az azóta megdöntött iraki rezsim ellen.

Chirac neve azóta is szitokszó a brit sajtónak abban a – nagyobbik – részében, amelyik pártolta a szövetségesek iraki beavatkozását, de hivatalos londoni kormánynyilatkozatokban is rendre szokatlan nyíltsággal és név szerint bírálták a francia elnököt; maga Blair is többször tett így.

Jacques Chirac azonban a megbékélés szándékával hat palack 1989-es évjáratú Chateau Mouton Rothschild bort küldött Londonba, Blair születésnapjára, a kísérő szöveg szerint a “személyes nagyrabecsülés és a hű barátság” jeleként. A Berry Bros and Rudd Ltd., a legpatinásabb brit borkereskedő cég szerint a Chirac által választott bordói az utóbbi 25 év három legjobb évjárata közé tartozik – ennek megfelelő azonban az ára is.

A probléma itt kezdődik: a szerdai brit sajtó becslése szerint a hat palack francia ajándékbor összesen legalább 1200 fontot – 420 ezer forintot – ér, márpedig a brit politikusok üzleti és egyéb anyagi érdekeltségeit szabályozó szigorú törvények tiltják 140 fontnál – 50 ezer forintnál – nagyobb értékű ajándék elfogadását. Az előírások szerint a megajándékozott képviselő vagy kormánytisztviselő megtarthat, illetve használatba vehet ennél nagyobb értékű adományt is – ha soron kívüli vagyonnyilatkozatot tesz az ajándék értékének feltüntetésével, és kifizeti 140 font feletti értékhányadot.

Blairnek ezek szerint 1060 fontjába, vagyis csaknem 400 ezer forintjába kerülne, ha meg is akarná kóstolni a nemes francia bort, “hű barátja”, Chirac születésnapi ajándékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik