Belföld

Gyurcsány – vagyon, poltika, kapcsolatok

Vagyonomtól nem tudok, nem akarok megszabadulni, azt úgy kell működtetni, hogy magánüzlet és a közpolitika között világos határvonal legyen - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

A leendő gyermek-, ifjúsági és sportminiszter – aki szerdán sajtótájékoztató keretében számolt be részletesen üzleti érdekeltségeiről – közölte: eskütétele napján megszűnik üzletembernek lenni. Vezető tisztségeiről május 12-éig lemond, az Altus Befektetési Rt. tulajdoni jogainak gyakorlását másra ruházza át, magának pedig utasítási és lobbizási tilalmat állít fel.

Hozzátette: az Altus-csoporthoz tartozó cégeket úgy korlátozzák, hogy az államháztartással való üzleteket csak nyilvános pályázaton szerezhetnek meg. Megjegyezte: állami pályázatokon egyébként nem szoktak indulni, de ha ez megtörténik, nyilvánosságra hozza a cég.

Az Altus-csoporthoz tartozó társaságok könyvvizsgálóit külön felkérték arra, hogy az éves jelentésük részeként utólag ellenőrizzék, a cégnek volt-e kapcsolata az állammal, s ha igen, mi volt az. Ezeket minden esetben nyilvánosságra hozzák. Gyurcsány Ferenc jelezte: miniszterelnöki stratégiai főtanácsadósága idején sem volt üzlet cége és az állam között, most azonban ennek jogi és nyilvánossági garanciáit is megteremti.

Az állam és cége között fennálló kapcsolatokat ismertetve elmondta: tulajdonosa annak az ingatlannak, amelyben az Országgyűlési Képviselők Klubja működik. A 320 négyzetméter havi bérleti díja egymillió forint körül van, a bérleti szerződés 2005-ig szól. A cégnek lízingszerződése van egy balatonöszödi állami üdülőingatlanra, amelyet nyilvános pályázaton nyertek el, s amely ez év végén kerül tulajdonukba.

Ezen kívül működtetési kötelezettségük van a Magyaróvári Timföld és Műkorund Rt. kádkő és műkorund gyártó ágazatára 2010-ig. Ennek teljesítéséről az ÁPV Rt. jelentést kap, s azt ellenőrzi. Vagyona nagyságával kapcsolatos kérdésre a leendő miniszter elmondta: az Altus Rt. 750 ezer forint névértékű részvénye van a kezében. A cég könyv szerinti saját vagyona 2 milliárd forint, piaci értéke pedig 3,5 milliárd forint körül van.

Azokra a szóbeszédekre reagálva, hogy az Altus-csoport lett volna az MSZP kampányának legnagyobb finanszírozója, Gyurcsány Ferenc megjegyezte: az Altus Rt. az ő személyével és munkájával szállt be a kampányba. Ezenkívül két, Medgyessy Péterrel való vacsorát fizetett saját bankszámlájáról mintegy 200 ezer forint értékben.

Határozottan cáfolta azt, hogy a politikai szerepvállalásban üzleti befolyása kiterjesztésének lehetőségét látná. Utalt arra: soha nem akart üzletember lenni, az élet hozta így, s 1998 után folyamosan vesztette el érdeklődését az üzletemberi lét iránt.

Szilvásy György, a GYISM közigazgatási államtitkára esetleges távozását firtató kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: korábbi üzleti természetű kapcsolatuk miatt ma a hazai közvélemény nem nézné jó szemmel a közös munkát. Megfogalmazása szerint az élet nagy igazságtalansága, ami Szilvásy Györggyel történik, őszintén sajnálja, és bajnak tartja, hogy ilyen lett az élet Magyarországon, de ehhez kell alkalmazkodni.

Kiemelte: Szilvásy György a közigazgatás egyik legjobb szakembere, a közigazgatásban vezető tisztségben fog maradni. Erről konzultációk indultak közte és a miniszterelnök között. Gyurcsány Ferenc hozzátette: személyi változtatásokat egyébként nem tervez a minisztériumban, mind a négy helyettes államtitkárt meg kívánja erősíteni.

Az ifjúságpolitikai tervekről szólva elmondta: tárca nélküli miniszterségnek tartja az ifjúsági miniszterséget. Ennek megfelelően feladata az lesz, hogy az ifjúságpolitika összes nagy tényezőjét egy asztal köré ültesse és átfogó, konzisztens programokat indítsanak el. – Ez a kormány örökségül a következő generációra egy, a mainál jobb, szebb világot akar hagyni, s erről nem beszél, hanem erre programokat indít – hangsúlyozta a leendő miniszter.

Utalt arra, hogy az üzleti életből három tanulságot visz át a politikába: a sikerhez nem elég az erő, együttműködés és jó menedzsment is kell, valamint a stratégiai gondolkodás és az operatív irányítás együttes készsége. Hangsúlyozta: a jó gondolatból még nincs üzlet, a jó politikai gondolatból nincs politika. Terveket kell csinálni és azokat végre kell hajtani. Arra a kérdésre, hogy tervez-e indulni a jövőben az MSZP elnökségi posztjáért, Gyurcsány Ferenc határozott nemmel válaszolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik