Belföld

Tulajdonosváltás a Délhús Rt.-nél

Az osztrák tulajdonú Meat Invest Kft. lett a Délhús Rt. többségi tulajdonosa, miután megvásárolta a részvények 94 százalékát a szintén osztrák Pankl and Hofmann AG-tól - jelentette be a Délhús Rt. elnök-vezérigazgatója kedden Pécsett.

Lukács György, a cég közgyűlését követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Délhús Rt. tavaly jó évet zárt: 20 milliárd 569 millió forint árbevételt ért el, 400 millió forinttal többet, mint 2001-ben. A nyereség 741 millió forint, szemben az előző évi 769 millió forinttal.

A tulajdonosváltás a Délhúsnál jogilag hétfőn történt meg, de annak részletei nem publikusak – mondta Lukács. A vásárló Meat Invest Kft. magyar származású, de osztrák állampolgárságú ügyvezetője és egyszemélyi tulajdonosa, Thomas Jobban mindössze annyit közölt, hogy a vételárhoz szükséges összeget más cégei biztosították. Elmondta: a Meat Invest Kft. idén alakult a Délhús Rt. megvásárlására, a társaságot 3 millió forint tőkével Budapesten jegyezték be.

Thomas Jobban beszámolt arról, hogy cégével a közeljövőben a Délhús Rt. egyszemélyi tulajdonosává szeretne válni, ennek érdekében szerződést kötött a Pankl and Hofmann AG-val a még birtokában lévő mintegy 4 százaléknyi részvény megvásárlásáról, továbbá ajánlatot tesz a mintegy 100 kisrészvényesnek a fennmaradó rész megvételére.

Lukács György kitért rá, hogy Thomas Jobban mostantól a Délhús Rt. felügyelő bizottságának elnöki tisztét is betölti. Utalt rá, hogy az osztrák üzletember 2000 tavaszától egy éven át válságmenedzserként dolgozott a húsipari vállalatnál, és nagy szerepe volt azon stabilizációs program kidolgozásában, amelynek köszönhetően a társaság talpon tudott maradni a piacon.

A program elemei között kiemelte az arculatváltást, a termékfejlesztést, a technológiai modernizációt és a karcsúsítást, ami 270-280 dolgozó elbocsátásával járt. A Délhús Rt. jegyzett tőkéje jelenleg 4,5 milliárd forint, részesedése az országos húspiacból jelenleg 10 százalék. Lukács György beszámolt arról, hogy a Délhús Rt. keddi közgyűlésén elfogadták a társaság 2002. évi tevékenységét.

A vállalat tavaly jó évet zárt: 20 milliárd 569 millió forint árbevételt ért el, 400 millió forinttal többet, mint 2001-ben. A nyereség 741 millió forint, szemben az előző évi 769 millió forinttal. A társaság osztalékot nem fizet, a pénzt visszaforgatja, fejlesztésekre fordítja. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Délhús 2003-ra 22 milliárd forint árbevételt és minimum az idei nyereség elérését tűzte ki célul. Erre a tulajdonosok szerint minden esély megvan, mert a cég az idei első negyedévet pozitív eredménnyel zárta.

Thomas Jobban hangsúlyozta: a jövőben fokozatosan növelni kívánják a vállalat termelését. Tavaly mintegy 33 ezer tonna húst dolgoztak fel, a társaság maximális kapacitása egyébként 55 ezer tonna évente. Úgy vélte, hogy a teljesítmény növeléséhez elengedhetetlen az export bővítése, jelenleg az árbevétel 20 százaléka származik exportból.

A Délhús Rt. főként az Európai Unió osztrák és német piacán szeretne erősíteni, de emellett továbbra is szállít Nyugat- és Dél-Európába, sőt Japánba, valamint Dél-Koreába is. A dolgozókat érintő változásokat firtató kérdésekre azt közölte: elbocsátásokat semmiképp, inkább az alkalmazottak létszámának bővítését tervezik. Szavai szerint ha a pécsi üzem fejlesztésével beindul a csomagolt fogyasztói tőkehús előállítása, a jelenlegi 1011 mellé lehetőség nyílik 8-20 új dolgozó felvételére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik