Belföld

Továbbra is bizonytalan az újraindítás Pakson

Lejárt kedden a Paksi Atomerőmű Rt.-nél a 2. blokk karbantartásának tervezett határideje, de továbbra sem tudni, mikor fejeződhet be a súlyos üzemzavart követő helyreállítás és kezdődhet meg a reaktor újraindítása.

Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató és látogató központjának vezetője elmondta, az újraindítást azért kell halasztani, mert bár az üzemzavar nem érintette a blokk berendezéseit, a tisztítótartály akadályozza az új fűtőelemek előkészítését.

Jelenleg folyik a tisztítótartálynak a blokkról való teljes leválasztása, az újraindítás alternatíváinak kidolgozása. Még nincs megoldás arra sem, miként fogják kiemelni, majd biztonságba helyezni a tartályban lévő és az üzemzavar során megsérült fűtőelemeket.

A munka egyelőre tervezési szakaszban van, a probléma megoldásával megbízott szakértői csoportok számításokat végeznek, de részletes tervek még nem állnak rendelkezésre. Kováts Balázs beszámolt arról is, hogy a részvénytársaság jelentős veszteségekkel számol az üzemzavarral összefüggésben.

A cégnek keddtől az ország villamosenergia-termelésének mintegy 10 százalékát biztosító 2. blokk állásideje naponta 50 millió forint árbevétel-kiesést jelent, amihez hozzáadódik a használhatatlanná vált 30 fűtőelem 450-750 millió forint értéke, továbbá a teljes helyreállítás várhatóan igen magas költsége is.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik