Belföld

Karbantartásra leállítják a paksi atomerőmű 4-es blokkját

Május 10. és június 3. között az éves rendes
karbantartásra leállítják a Paksi Atomerőmű 4-es blokkját, közölte az MTI-ECO-val az erőműtársaság egyik szóvivője.

A kieső villamosenergia termeléssel a Paksi Atomerőmű Rt. idei üzleti terve számol, de nem számolt azzal, hogy május 6-án nem lehet újraindítani a március végén karbantartásra leállított 2-es blokkot.

Mint ismeretes a 2-es blokkból kiemelt fűtőanyagkötegeket tisztításra a Framatome ANP francia-német cég által telepített és üzemeltett medencébe helyezték el, ahol azok megsérültek és ennek következtében a 7 fokozatú nemzetközi INES skálán 3-as fokozatú üzemzavar kategóriába sorolták az eseményt.

Azóta a Framatome ANP, valamint a fűtőanyagot gyártó és újrafeldolgozó TVEL orosz cég szakértői dolgoznak a tisztítómedence és a sérült fűtőanyagok eltávolításán, valamint azok végleges elhelyezésén. A 2-es reaktor sértetlen és üzemképes, de újraindítása a tisztítómedence eltávolításáig nem lehetséges, mondta korábban az erőműtársaság
szóvivője az MTI-ECO-nak.

Az erőműtársaság négy, egyenként 270MW-os orosz gyártmányú VVER-440/213 reaktort üzemeltet és a magyar villamosenergia termelés mintegy 40 százalékát biztosítja, mégpedig a legalacsonyabb termelői áron.

A paksi atomerőműben történt üzemzavar miatt kieső villamosenergia pótlása, szerződésekkel, teljes mértékben biztosított június végéig, mondta a Magyar Villamos Művek Rt. (MVM) szóvivője, Tringer Ágoston az MTI-ECO-nak. Az MVM mint közüzemi villamosenergia nagykereskedő felelős az ellátásért. Amennyiben a paksi 2-es blokk június végéig nem lép be a villamosenergia rendszerbe, akkor további lehetőségek állnak rendelkezésre, hogy az ellátás zavartalan legyen, mondta a szóvivő.

Az MVM a meglévő hosszútávú áramvásárlási szerződéseiben rugalmas opcióval rendelkezik további hazai termelésű villamosenergia vásárlásra. Az ellátás biztosítására, ha szükséges, átütemezik az erőművek karbantartását, és/vagy operatív módon növelik a nagyobb erőművek termelését. A korábban tenderen elnyert határkeresztező kapacitások
is megfelelő mértékben állnak az MVM rendelkezésre a villamosenergia importhoz, magyarázta az MVM szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik