Belföld

Gerillák megölték tíz túszukat Kolumbiában

Kolumbiai gerillák megölték tíz túszukat, köztük egy megyei kormányzót és egy volt védelmi minisztert, akiknek a kiszabadítására a hadsereg kommandósokat küldött.

A kommunista Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillái hétfőn agyonlőtték az egy éve túszul ejtett Guillermo Gaviriát, Antioquia megye kormányzóját és Gilberto Echeverry megyei békebiztost, volt védelmi minisztert, továbbá nyolc, velük együtt fogva tartott katonát – még mielőtt a kiszabadításukra érkező különleges egység elérte volna a Bogotától 280 kilométernyire északnyugatra, Urrao település mellett lévő táborukat.

A bogotái elnöki hivatal közölte, hogy a mentőakciót a hadsereg hat napja készítette elő a légierő gyorsan bevethető egységének részvételével. A különleges erők 75 tagja hétfőn indult rohamra helikopterek és repülőgépek támogatásával. A táborba behatoló a katonák azonban már csak a holttesteket találták.

Ez a gyilkolás megint bizonytalan időre elhalaszthatja a hónapok óta várt fogolycserét. A FARC börtönben lévő tagjainak elengedését akarta elérni, cserében az általa fogva tartott politikusok és katonák szabadságáért. A gerillaszervezet túszai között van a szintén több mint egy éve elrabolt Ingrid Betancourt környezetvédő, volt elnökjelölt, egy másik volt miniszter, 16 (különböző szintű) képviselő, 47 helyi katonatiszt, valamint három amerikai polgár.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik