Belföld

Üzemzavar egy ukrajnai atomreaktorban

A hűtőrendszer generátorában észlelt repedések kijavítása miatt váratlanul le kellett állítani az ukrajnai Zaporizzsjai Atomerőmű egyik reaktorát. A háttérsugárzás normális szinten maradt, de a végső javítások keddnél előbb előreláthatólag nem készülnek el.

A vészhelyzetekkel foglalkozó tisztviselők közlése szerint a
kettes számú reaktort vasárnap délután állították le, és öt órával később ismét elindították a hűtőrendszer generátorában talált repedések gyors kijavítása után. Ukrajna négy további atomerőművében is rendszeresek a kisebb üzemzavarok – teszi hozzá a hírhez az AP.


1986 áprilisában Ukrajnában történt a világ eddigi legsúlyosabb
atomerőmű katasztrófája. Bár Csernobnilt 2000-ben végleg bezárták, nagy az ideiglenes szarkofág beomlásának valószínűsége, és ez újabb környezeti katasztrófával fenyeget.
Vjacseszlav Fomin, a csernobili atomerőmű igazgatójának első
helyettese közölte, hogy az 1986-ban felrobbant 4. reaktor fölé emelendő új burkolat építésének határidejét két évvel meghosszabbították, így az a tervezett 2007 helyett várhatóan csak 2009-ben kerül átadásra. Az építkezéshez 6-7 év és mintegy 400 millió dollár szükséges. Az igazgatóhelyettes szavai szerint hasonló fémszerkezetek építésére már sor került, az összeszerelési technológiák nem újak, de a csernobili erőmű esetében nagyszabású munkákra lesz szükség, mindenekelőtt a talaj előkészítésében az új burkolat számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik