Belföld

A görög gazdaság az olimpia után is lendületben maradhat

A görög gazdasági növekedés - a folyamatos infrastruktúra beruházások eredményeképpen - gyors maradhat a 2004-es olimpia után is - állítja a görög pénzügyminiszter.

Az Ethnos című görög napilapnak adott interjúban Nikos
Christodoulakis így fogalmazott:


 – A jelenlegi, az olimpia által kiváltott növekedést olyan nemzeti források alapozzák meg, melyek később is rendelkezésre állnak az infrastruktúra fejlesztésének finanszírozására, és nem csak a játékok sikeres lebonyolítása, hanem a gazdaság egészének érdekében. Ez az infrastruktúra segít az üzleti szférának az termelési kapacitás növelésében, míg az olimpia utóhatása a görög termékek iránti külföldi kereslet megnövekedését jelenti majd.


A legfrissebb becslések szerint a görög GDP tavaly 4 százalékkal nőtt – jelentősen meghaladva az eurózóna mérsékelt teljesítményét, de a kormány 3,8 százalékos célkitűzését is. Görögország idén ismét 3,8 százalékos GDP növekedésre számít – ezzel Írország kivételével valamennyi EU tagország növekedési ütemét meghaladhatja. Közgazdászok szerint az adatok megerősítik, hogy Görögországnak sikerült elkerülnie a régió legtöbb gazdaságát sújtó jelentős lassulást. Az okok között az olimpiát megelőző hatalmas beruházásokat és az EU által támogatott nagy infrastruktúra projekteket emelik ki. Néhányan azonban arra figyelmeztetnek, hogy a gazdaság az olimpia után, a projektek elkészültével elveszítheti lendületét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik