Belföld

A kapzsi ex-fonyódi polgármester esete a korrupcióval

Újra elnapolták a vesztegetéssel vádolt volt fonyódi polgármester, Francsics Zoltán ügyének ítélethirdetését szerdán a Somogy Megyei Bíróságon. A januárban kezdődött, majd márciusban folytatódott tárgyalássorozaton folytatódik a bizonyítási eljárás, melynek során a vádlott telefonhívásait minden részletre kiterjedően megvizsgálják.

Fonyód volt polgármesterét vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel vádolja a Somogy Megyei Főügyészség. A vádirat szerint a volt polgármester az önkormányzat megbízásából egy beruházás kapcsán került kapcsolatba egy pécsi részvénytársasággal, amelynek elnök-vezérigazgatójánál, tanácsadói díjként, a beruházás nyereségének felére jelentette be igényét, a későbbiekben pedig 10 millió forintot kért azzal a szándékkal, hogy a fia részére Keszthelyen egy büfét vásároljon. A cég vezetője ezt az összeget nem adta át, s miután a polgármester emiatt meghiúsította a beruházást, feljelentést tett a polgármester ellen.

Az ügy előzménye, hogy Francsics Zoltán az önkormányzat megbízásából egy, a fonyódi kikötőnél kialakítandó üzletsor megépítéséről állapodott meg a pécsi vállalkozás elnök-vezérigazgatójával. A beruházást hitelből szándékoztak megvalósítani, erre fedezetként az önkormányzat tulajdonában lévő telek szolgált, a kivitelezésére pedig egy kft.-t hoztak létre, amelynek tulajdonosa 51 százalékban a fonyódi önkormányzat, 49 százalékkal pedig a pécsi részvénytársaság lett.

Az építkezés 2001 decemberében a pécsi cég finanszírozásával elkezdődött, s Fonyód volt polgármestere rá egy hónapra azt közölte a pécsi cég vezetőjével, hogy “szeretné, ha ő is jól járna az építkezéssel”. A vádirat szerint a vádlott a nyereség felére tartott igényt, hangsúlyozva: amennyiben ezt nem kapja meg, akkor “megtorpedózza” a beruházást. Francsics Zoltán követelésére a pécsi cégvezető írásbeli megállapodást kötött a polgármesterrel, miszerint ő gazdasági tanácsadóként dolgozik a cégnek, s ennek fejében a beruházás nyereségének fele illeti meg. A vádirat szerint a volt polgármester ilyen tevékenységet azonban nem folytatott, “a megállapodás célja a vesztegetés leplezése volt”.

Később Francsics Zoltán többször is jelezte, hogy “szüksége lenne” 10 millió forintra, s miután a cégvezető áprilisig ezt az összeget nem adta át, a polgármester még abban a hónapban hivatalosan visszavonta az önkormányzat hiteligényét a banktól. A pécsi társaság vezetője ezt követően tett feljelentést a polgármester ellen. Francsics Zoltán ügyében várhatóan június 20-án születik meg az ítélet a Somogy Megyei Bíróságon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik