Belföld

Több mint kétszáz embert bocsát el a Marc Hungary

Az MSC Marc Hungary Kft. 230 dolgozó elbocsátását jelentette be előzetesen a Vas Megyei Munkaügyi Központnak; a cég szombathelyi központi cipőgyárából 180, körmendi üzeméből pedig 50 embert küldenek el. Ezt Éder Géza, a Vas Megyei Munkaügyi Központ igazgatója közölte kedden a Vas Megyei Munkaügyi Tanács keddi ülésén.

Az MTI érdeklődésére a Marc Hungary Kft.-nél megerősítették a tervezett létszámleépítést, de részleteket egyelőre nem kívánták nyilvánosságra hozni, ugyanis arról további egyeztetéseket folytatnak és tárgyalnak az üzemi tanáccsal is. Doktorné Németh Margit gazdasági igazgató elmondta: a hátrányosan érintett dolgozóknak törvényesen járó összes juttatást kifizetik, és igyekeznek számukra új munkahelyet találni.

A tervezett intézkedések a társaság valamennyi telephelyét érinteni fogják, egyes helyeken a termelés beszűkülését, máshol pedig teljes tevékenység megszűntetését jelentik.

Az első lépés a lenti felsőrész-gyártó üzem megszüntetése volt 2002-ben, az átszervezést azonban a többi üzemünk sem kerülheti el – tette hozzá. A MSC Marc Hungary Kft.-t 1990-ben alakították meg – a volt szombathelyi cipőgyár privatizációja után – vegyes vállalati formában, 50 százalékos svájci és 50 százalékos magyar tőkével; utóbbi magát a volt szombathelyi cipőgyárat jelentette.

A cégben 1992-ben 95 százalékos tulajdoni részesedést szerzett a svájci MSC vállalatcsoport. Az MSC Hungary Kft. tíz telephelyet működtetett Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyén, 2.700 embert foglalkoztattak, jelenleg 2400 a létszám. A társaságnak jelenleg négy üzeme van, Szombathelyen, Körmenden, őriszentpéteren, valamint a Győr megyei Beled községben. A kisebb telephelyeket úgy szüntették meg, hogy a dolgozók többségét a cég szombathelyi központi gyárában foglalkoztatták.

A Marc termékek kétharmadát jelenleg is az Európai Unió országaiban, egyharmadát pedig a magyarországi piacon értékesítik. A gazdasági vezető elzárkózott a társaságra vonatkozó termelési és árbevételi adatok közlésétől, csupán annyit jegyzett meg: a céget is alapvetően érintette az fogyasztási cikkek piacát sújtó világméretű recesszió, aminek következtében az értékesítés megnehezült, áremelést érvényesíteni nem tudnak, ezért – szavai szerint – a hosszú távú gazdaságos működés feltétele a költségek csökkentése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik