Belföld

Szaddámos órák ötven dollárért

A bagdadi Sza"adun bazár órásboltjaiban fellendül a Szaddám Huszein emlékpiac. Az amerikai katonák és más nyugatiak keresik az elüldözött vagy talán halott iraki elnök személyi kultuszának tárgyi emlékeit.

A boltokban ládaszámra csomagolják ki a Tajvanról importált órákat, és a boltosok csipesszel igazítják a számlapra Szaddám Huszein bélyegekről kivágott portréit. Ezek az órák darabonként 50 dollár körüli áron kelnek el.

A boltokban természetesen eredeti Szaddám Huszein emléktárgyak is kaphatók, amelyek fém fedelén vagy hátlapján az elnök metszett képmása látható. Ezek az órák valaha kitüntetések voltak: a Baath párt rendelte őket Svájcban a nyolcvanas években, és osztogatta az arra érdemeseknek. „Ezek az órák persze drágák az amerikai katonáknak, 100-200 dollárba kerülnek, ezért olcsóbb másolatokat is készítünk, hogy legyen mit hazavinniük emlékbe” – mondta az egyik boltos, Karim Ahmed az AFP hírügynökségnek vasárnap.

A metszett órák másolatai 12-45 dollár közötti áron kaphatók. Az órások újabban női Szaddám Huszeines órákat is készítenek, amelyeken az elnök nem katonai öltözékben, hanem vadászruhában vagy hagyományos arab viseletben látható. Az órások csak arra panaszkodnak, hogy gyorsan fogynak az alkalmas postabélyegek. Rövidesen a bankjegyekből kell kivágni Szaddám Huszeint.

Ajánlott videó