Belföld

Az iraki olaj esélyei

admin

2003. 04. 28. 16:07

Irak eddig ki nem használt olajmezein csak mintegy 5-10 év múlva indulhat be a kitermelés - jósolja a londoni Globális Energetikai Tanulmányok központjának kutatója.

Julian Lee egy londoni ipari tanácskozáson fejtette ki, hogy Irak olajtermelésének megújítása három fázisban fog lezajlani, a termelést az első szakaszban a 2003 februrári, a háborút megelőző, napi 2,5 millió hordós szintre mintegy 3-6 hónapon belül juthat.


A második szakaszban  történhet meg az olajtermelés 1990-91 évi öbölháborút megelőző szintre történő fejlesztése, – ez a szakasz 1-2 évig tarthat és a termelés a napi 3-3,5 millió hordóra futhat fel.


A harmadik szakaszban történik majd a termelés növelése új mezők feltárása révén, – vélhetően olajtársaságokkal “iráni mintára” kötnek majd termelés megosztási egállapodásokat. Öt-tíz évig tarthat ez a szakasz, a külföldi olajtársaságok Lee szerint ugyanis hosszabb időre tartózkodnak majd megállapodások aláírásától mindaddig, amíg egy új, legitim iraki vezetéssel nem lehet hosszú távú, kötelező szerződéseket kötni.


Lee igen optimista becslésében Irak olajtermelésének maximumát napi 7 millió hordóra tette, de hangsúlyozta, hogy  nyugati olajtársaságok addig nem fognak Irakban megtelepedni, amíg az 1972-ben államosított iraki olajiparban nem történnek alapvető törvényi változások.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

HOLLYWOOD, CA - NOVEMBER 12: Filmmaker Rory Kennedy speaks during the Academy of Motion Picture Arts and Sciences' 8th annual Governors Awards at The Ray Dolby Ballroom at Hollywood & Highland Center on November 12, 2016 in Hollywood, California.   Frederick M. Brown/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.