Belföld

Egymilliárd hordós olajmezőt szerzett a Rosznyeft

A Rosznyeft orosz állami olajvállalat bejelentette, hogy az Anglo Siberian olajcég csaknem valamennyi részvényese elfogadta vételi ajánlatát, lehetővé téve a cég számára fontos szibériai olajlelőhelyek megszerzését.

A Rosznyeft szerint az egymilliárd hordónyi olajkészlet felett rendelkező Anglo-Siberian részvényeseinek 97.46 százaléka egyezett bele, hogy részvényeit darabonként 100 pennyért, azaz a cég egészét 46,3 millió fontért, eladja. A Rosznyeft április eleji ajánlata mélyen megdöbbentette a Vankor mező fejlesztéséről az Anglo-Siberiannal már több mint egy esztendeje tárgyaló TotalFinaElf francia olajipari óriást, ám később nyilatkozatban közölték, hogy a Rosznyefttel korábban kialakított jó kapcsolat alapján remélik, hogy Vankor fejlesztésében a két társaság sikeresen együttműködhet.


A Rosznyeft Oroszország ötödik legnagyobb, egyben utolsó még állami tulajdonban lévő olajtársasága. Napi termelése 320 ezer hordó, ám azt a mostanihoz hasonló agresszív felvásárlások révén rövid idő alatt meg kívánja duplázni. Az Anglo-Siberian két olajmezőn végez feltárási munkálatokat a krasznojarszki régióban, továbbá 59 százalékban tulajdonosa a Jenyiszejnyeftnek: ez az orosz cég birtokolja a vankori lelőhely engedélyét. E mező készleteit 905 millió hordó olajra és 73 milliárd köbméter földgázra becsülik. A észak-vankori terület engedélye az Anglo-Siberian tulajdona: ez a mező mintegy 274 millió hordó olajat rejt. Az Anglo-Siberian a TotalFinaElf-el a Jenyiszejnyeft 52 százalékos tulajdonrészének eladásáról tárgyalt 27 millió dollárért. Ez az üzlet opciót adott volna az észak-vankori licencre is. Az Anglo-Siberian becslése szerint a mezők olajkincsének pontos felmérése mintegy 100 millió dollárba kerül majd, a fejlesztés és az infrastruktúra kiépítésének költsége elérheti a 2,4 milliárd dollárt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik