Belföld

Demonstráció a marihuána-fogyasztás büntetése ellen

A marihuána-fogyasztás tiltása és büntethetősége ellen szervez demonstrációt május 4-én, vasárnap a budapesti Vörösmarty téren a Kendermag Egyesület.

Felső László, a szervezet elnöke az MTI érdeklődésére pénteken elmondta: a május 2. és 4. között a világ több mint 210 országában megrendezett Million Marijuana March akcióhoz csatlakoznak rendezvényükkel, amelyen kimondottan a tiltás ellen és nem a fogyasztás mellett demonstrálnak. 

Nem lesz változás

A kormány nem tervez további liberalizációt a drogfogyasztással kapcsolatban – mondta Jánosi György. A kábítószerügyekért is felelős Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium vezetője jelezte: arra lát lehetőséget, hogy az elterelés intézményében differenciáltan kezeljék a különböző drogokat fogyasztókat.
Azt azonban nem tartják szükségesnek, hogy tovább módosítsák a Büntető törvénykönyv vonatkozó részeit, hiszen az jelenlegi formájában beleillik a magyar koncepcióba, és megfelel a nemzetközi szerződéseknek is.

A szervezet nem bíztat senkit a fogyasztásra, hiszen – amellett, hogy ez büntetendő cselekedet volna – nem állítják ők sem, hogy a marihuánának nincsenek potenciális veszélyei. Megítélésük szerint azonban a kannabisz fogyasztásért járó büntetés túlságosan szigorú, mértéke nincs összhangban a marihuána egészségügyi és társadalmi veszélyeivel.

Felső László elmondta: a demonstrációra, amelynek fővédnöke Jancsó Miklós lesz, délután 4 órakor kezdődik. Jelezte: felszólal majd Konrád György író is, aki régóta kiáll az ügy mellett. Rajta kívül zenészek is fellépnek. Úgy vélte: az EU-csatlakozással egy időben szellemiségben is az unió felé kellene közeledni, ami a droghasználat kezelésében is új szemléletmódot követel. Utalt arra: szükség van arra, hogy a könnyű és a kemény drogokat egészségügyi és büntetőjogi szempontból szétválasszák, az egyre elterjedtebb nyugat-európai gyakorlatnak megfelelően elnézőbbek legyenek a hatóságok a könnyű drogot fogyasztókkal szemben.

 Elutasítás

A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör elfogadhatatlannak tartja a drogozás igenlését, elutasítja a drogozás népszerűsítését, a gyermekek drogra szoktatását, s különösen “ízléstelennek és otrombának” tartja, hogy ezt anyák napján kívánják megtenni.”Különösen ízléstelennek és otrombának tartjuk, hogy egyesek ezt épp anyák napján kívánják megtenni” – olvasható közleményében.

Az egyesület elnöke rámutatott arra: Magyarországon a kábítószerrel kapcsolatos büntetőeljárások több mint 50 százalékát fiatalkorú fogyasztók ellen indítják, az esetek túlnyomó többségében csekély mennyiségű drog miatt. Hozzáfűzte: egy ilyen ügy lefolytatása több mint 100 ezer forintjába kerül az államnak, amit lehetne a terjesztők elleni küzdelemre is fordítani. Felső László szerint hosszú távon akkor lehet csak korlátok közé szorítani a marihuána-fogyasztást, ha legalizálják azt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a szervezők bejelentették a rendezvényt, amelynek megtartását a rendőrég tudomásul vette.
Az országgyűlési képviselők közül várhatóan egyedül Gusztos Péter szabaddemokrata politikus vesz részt az tüntetésen. 


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik