Belföld

Megérkezett a hivatalos felkérés az USÁ-tól

Az Amerikai Egyesült Államok pénteken hivatalosan is felkérte Magyarországot, hogy vegyen részt az iraki békefenntartásban. A külügy egyelőre nem ismerteti a felkérés pontos részleteit.

Tóth Tamás külügyi szóvivő az MTI-nek elmondta: az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének képviselője adta át az erről szóló hivatalos jegyzéket a Külügyminisztériumban. A külügyi szóvivő nem kívánta ismertetni a jegyzék tartalmát. Tóth elmondta, hogy csak a tény közlésére van felhatalmazva. Először a parlamenti pártok képviselőinek kell megismerniük a felkérés tartalmát.

A szóvivő utalt arra, hogy Kovács László pénteken felajánlotta a parlamenti frakcióknak, hogy a tárca szakmai konzultációt folytat velük az iraki békefenntartásban való magyar részvételről. Tóth Tamás szerint a képviselőcsoportok képviselői szombaton tájékozódhatnak a hivatalos jegyzék tartalmáról is.

A parlamenti pártok hétfőre alakítják ki álláspontjukat arról, hogy támogatják-e egy legfeljebb 300 fős magyar katonai alakulat Irakba küldését és azt, hogy erről a házszabálytól eltérve szavazzon az Országgyűlés.

A honvédelmi tárca vezetői úgy vélekednek, hogy nem tenne jót Magyarország tekintélyének, ha kitérne a részvétel elől, hiszen szinte mindegyik NATO-tagállam, továbbá több, a jövőben csatlakozó ország jelezte már részvételét a rendezésben.

A hírek szerint Románia 800, Csehország 250, Lengyelország pedig több mint 1000 katonával vesz majd részt a rendezésben, így Magyarország számára is presztízsértékű lenne, ha 300 katonát küldhetne a misszióba.

Kovács László külügyminiszter a szerdai négypárti megbeszélést követően elmondta: a magyar misszió költsége – a konkrét feladattól függően – mintegy 2-4 milliárd forint lenne.

Az MTI csütörtöki értesülései szerint az amerikai kormány felajánlotta Magyarországnak, hogy finanszírozná az esetleges iraki magyar katonai részvétel költségeinek felét. Hivatalosan ezt az információt nem erősítették meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik