Belföld

Ha a tartalékon múlik – nem lesz olcsóbb az autópálya nyárra

admin

2003. 04. 25. 15:50

Napi matrica biztosan, olcsóbb hetijegy pedig valószínűleg nem lesz az autópályákon. Az apadó vésztartalék kell az iraki misszióra, talán a gyes-pótlék utólagos kifizetésére is.

A FigyelőNet értesülései szerint a Gazdasági Bizottság ugyan még nem tárgyalt arról, hogy a nyári hónapokban olcsóbb lenne a sztrádákon váltható hetijegy, ha azonban terítékre kerülne az árcsökkentés, akkor sem tudni, miből fedeznék az így kieső milliárdokat. A költségvetés tartalékai ugyanis vészesen apadnak, és egyelőre számos további feladat finanszírozásának a forrása bizonytalan.
Csillag István gazdasági miniszter csütörtökön nyilatkozott arról, hogy a tárcánál léteznek elképzelések az autópályadíj átmeneti leszállítására. Erről a Népszabadság számolt be pénteki számában. A szaktárca vezetője egy másik bizonytalansági tényezőt is felvetett a hetijegyek árcsökkentésével kapcsolatban: véleménye szerint nehezen volna indokolható, miért éppen a nyaralni indulóknak nyújtson a kormány kedvezményeket.

A napijegy rendszerellenes

A napijegy bevezetését az Állami Autópálya Kezelő (Á AK) Rt., szakmai és gazdasági megfontolásra hivatkozva nem javasolta a közlekedést is felügyelő tárca számára. Vélekedése szerint ugyanis a „napos” matrica ellentétes lett volna az időátalányos rendszerrel, a rendszer átállítása pedig jelentős, több száz milliós többletkiadást rótt volna a cégre, ráadásul a szomszédos országokban sem használják ezt a konstrukciót. Az Á AK szerint egyébként a hányatott sorsú sztrádakapuk lebontásával szűnt meg a lehetősége az alkalomszerű napijegyhasználatnak.

A nyaralókkal való kivételezés mellett a legkomolyabb probléma tehát, hogy miből fedezzék a hetijegyek árának csökkentéséből eredő veszteségeket, ami az ÁAK-nál keletkezik. A Pénzügyminisztérium közlése szerint a kedvezmény ugyan nem veszélyezteti az általános tartalékot, kérdés azonban, hogy az autópályakezelőnél jelentkező hiányt hogyan pótolja ki az állam, illetve hogyan biztosítja a cég működőképességét?

Az első negyedévben eygébként 7,6 milliárdot használt fel az állam a tartalékból, így mára 19,5 milliárd forint maradt a kasszában. A Magyar Hírlap pénteken megjelent számításai szerint, ha a tartalékból kell fedezni a magyar katonák iraki békefenntartó misszióját (bár meg nem erősített hírek szerint Washington állná a misszió költségeinek felét), illetve ha a Legfelsőbb Bíróság (LB) az államnak kedvezőtlen döntést hoz a gyesen lévő kismamák perében, máris kiürülne a keret.


A magyar állam, mint emlékezetes, felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz, miután három somogy megyei kismamának a bíróság megítélte az 1994-től a gyes mellé járó, de ki nem fizetett havi 6700 forintos jövedelempótlékot. Országos szinten mindez több tízmilliárdos utólagos kifizetést jelentene.


Az államháztartási törvény értelmében az első fél évben a tartalék 40 százalékát szabad elkölteni. Így június végéig alig 3,2 milliárd jut rendkívüli, előre nem látható kiadásokra. 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.