Belföld

Nagyon nehéz darabok a Nemzeti Filharmonikusok palettáján a jövő évadban

Új irányvonalat vesz fel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ); az együttes 2003-2004-es szezonjának koncertprogramjában 39 zeneszerző művét játssza – hangzott el a szerdai, budapesti sajtótájékoztatón.

Kocsis Zoltán, a zenekar főzeneigazgatója és karmestere elmondta: a koncertprogramba igyekezett olyan műveket beválogatni, amelyek ritkán, vagy szinte soha nem hangzanak el a hangversenytermekben, mert előadásuk nagyon nehéz. A főzeneigazgató reméli, nem érheti majd az a vád az együttest, hogy nem játszik elég magyar zenét, és nem elég nyitott a kortárs muzsikára.

Az NFZ 2003-2004-es koncertjein elhangzanak többek között Bartók, Bach, Brahms, Beethoven, George Benjamin, Berlioz, Leonard Bernstein, Csajkovszkij, Dvorák, Leoncavallo, Liszt Ferenc, Mahler, Mendelssohn, Paganini, Prokofjev, Rahmanyinov, Ravel, Schubert, Smetana, Sztravinszkij, Verdi, Wagner és Webern szerzeményei.

Az NFZ ezúttal is három nagyzenekari bérletet hirdet meg, de mindegyik több koncertből áll majd, mint az előző évadban, s egy kivételével valamennyi bérleti hangversenyt a Zeneakadémián rendezik meg. A soron következő szezonban is több neves külföldi és magyar vendég dirigens lép fel a filharmonikusokkal, köztük három francia karmester is az együttes élére áll: Jean-Claude Casadesus, Serge Baudo és a zonogoraművészként is híressé vált Philippe Entremont.

A nemzeti zenekar koncertjein közreműködő 45 vendégművész között szerepel Marton Éva, Ionel Pantea és Molnár András énekművész, Salvatore Accardo, Szergej Krilov, Renaud Capucon hegedű-, valamint Ránki Dezső, Jean-Efflam Bavouze és Gianluca Cascioli zongoraművész. Az NFZ adja szeptember 25-én a 45. Budapesti Zenei Hetek nyitó hangversenyét, amelynek műsora Bartók-művekből áll, míg az október 19-i és november 7-i bérleti előadásokat beválogatták a magyarországi francia kulturális évad programsorozatába. A zenekar 2004-ben két hangversennyel lesz jelen a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

A következő szezonban folytatják a Hamar Zsolt szerkesztette ifjúsági koncerteket, amelyek helyszíne a Millenáris Teátrum lesz. Az “Ez mind zene” elnevezésű bérlet első koncertjének témája a költészet, a másodiké a népzene, a harmadiké pedig a dzsessz lesz. Július-augusztusban ismét megrendezik a már több évtizedes hagyományra visszatekintő martonvásári Beethoven-esteket.

A 2003-2004-es évadban 7 vidéki városban lép fel az NFZ és több külföldi meghívásnak is eleget tesz; novemberben 16 nap alatt 14 koncertet ad Nagy-Britanniában, 2004 februárjában, illetve áprilisában egy-egy hangversenyre ellátogat Linzbe és Zágrábba, májusban pedig egyhetes spanyolországi turnéra indul.

Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar karvezetője szólt arról, hogy a kórus idei hangversenyein három jubileumra emlékezik: november 7-én Berlioz születésének 200., a jövő év április 19-én Janácek születésének 150. és Dvorák halálának 100. évfordulója előtt tiszteleg.

Kovács Géza, a közhasznú társaságként működő zenekar igazgatója szólt arról, hogy a következő évad “különleges élményt” tartogat a zenekar számára, a Vigadó-irodaház lebontása miatt ugyanis augusztusig el kell költözniük eddigi székhelyükről, de még nem tudják, hová.

Jelezte: mivel a Millenniumi Városközpontba tervezett kulturális tömb, azon belül a nemzeti koncertterem átadása a 2004 tavaszára tervezett időponthoz képest várhatóan fél évet csúszik, hosszabb időre kell átmeneti otthonra lelniük.

Tájékoztatása szerint eddig 8 épületet tekintettek meg. Hozzátette, hogy a zenekarnak teljes gondossággal kell áttelepítenie félmilliárd forintos hangszerparkját és felbecsülhetetlen értékű kottatárát. Kovács Géza az MTI kérdésére elmondta: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának – mint alapítónak – van felelőssége az együttes elhelyezésében, és folyamatosan egyeztetnek is a tárcával.

Költségvetésükkel kapcsolatban megjegyezte: van elegendő pénzük ahhoz, hogy tartsák a színvonalat, de egy körülbelül 100 millió forintos tételről már két éve szakmai vita folyik a zenekar és a minisztérium között. Az NFZ költségvetése megközelíti a 2 milliárd forintot – derült ki az igazgató ismertetéséből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik