Belföld

Iráni ügynökök szivárogtak be Irakba

A The New York Times szerint Iránban kiképzett ügynökök szivárogtak be Irakba, egyebek közt a kerbelai zarándoklat leple alatt, hogy támogassák az Irán-barát iraki síita vezetőket és iszlám rendszer létrehozását.

A lap – amerikai vezetőkre és hírszerzési forrásokra hivatkozva – szerdai számában azt írta, hogy az ügynökök az iráni központú Iraki Iszlám Forradalom Legfőbb Tanácsa fegyveres szárnyának, a Badr hadosztálynak a tagjai, mások pedig “nem hivatalosan” az iráni iszlám forradalmi gárda különleges egységéhez tartoznak.

A The New York Times úgy tudja, hogy a Badr-ügynököket látták, “amint levették egyenruhájukat, civil ruhát öltöttek, és elvegyültek a tömegben”. A lap által idézett vezetők szerint a washingtoni kormány attól tart, hogy Irán, ahol a lakosság elsöprő többsége síita muzulmán vallású, ki akarja terjeszteni befolyását a szintén síita többségű Irakra, s ezért iráni típusú iszlám rendszer létrehozását akarja elősegíteni a szomszéd országban.

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter már március végén azzal vádolta a Badr hadosztályt, hogy Irakon belül tevékenykedik, és hogy tagjait az iráni iszlám gárdisták képezték ki. Az Iraki Iszlám Forradalom Legfőbb Tanácsa cáfolta ezt.

A legnagyobb iraki ellenzéki szervezet londoni képviselője, Hamid al-Bajati úgy nyilatkozott a New York-i lapnak, hogy nem küldik el képviselőjüket szombaton Bagdadba a bukott elnök, Szaddám Huszein elleni erők amerikai égisz alatti tanácskozására, amelynek célja egy ideiglenes kormány létrehozása. “Ha demokráciáról beszélnek, hagyniuk kellene az irakiakat, hogy maguk szervezzék meg rendszerüket” – jelentette ki al-Bajati.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik