Belföld

Tovább csökkent tavaly a magyar állatállomány

Folytatódtak az állattenyésztésben az előző évek negatív tendenciái 2002-ben - ez tűnik ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb összegzéséből, amelyet kedden kapott meg az MTI.

Az ország állatállománya tavaly tovább csökkent, mérséklődött a szarvasmarha-állomány, sőt csökkent a korábbi években még növekvő baromfi- és juhállomány is. Viszont a sertéstartásban szerény mértékben emelkedett az állatok száma 2001-hez képest.

Az ország szarvasmarha-állománya tavaly december 1-jén 770 ezer volt, ami alig 2 százalékkal kisebb, mint egy évvel korábban. Lényegében hasonló arányban csökkent a tehénállomány is.

A 362 ezres tehénállomány 6 ezerrel volt kisebb, mint egy évvel korábban. Ennek egyik oka lehet, hogy éves szinten átlagosan 3 százalékkal emelkedett a vágómarha és alig több mint 5 százalékkal a tej felvásárlási ára. Ugyanakkor az aszály jelentősen megnövelte a termelési költségeket. A szárazság következtében a szálas takarmány ára 29 százalékkal, a takarmánykukoricáé pedig 9 százalékkal volt magasabb, mint 2001-ben.

Az ország sertésállománya 2002 december 1-jén 5 millió 82 ezer darab volt, 260 ezerrel, azaz 5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A tavaly előtti magasabb felvásárlási árak ösztönzően hatottak a sertéstartásra a múlt évben. A vágósertések és a takarmányok előző évi kedvező árarányának köszönhetően a múlt évben szerény mértékű állománygyarapodás következett be a statisztikai adatok szerint.

A szakértők ugyanakkor rámutatnak arra, hogy a külpiaci viszonyok kedvezően alakultak a múlt évben, az európai túltermelés miatt csökkent a sertéshús iránti kereslet. A belföldi fogyasztás is változatlan maradt, ami éves szinten tavaly a felvásárlási ár csökkenéséhez vezetett.

A juhállomány 2002. december 1-jén 1,103 millió darab volt, 33 ezerrel, azaz 3 százalékkal kevesebb az előző évinél. A juhtartás visszaesése a jövedelmezőség csökkenésével függött össze. Az aszály miatt kiégett legelők legeltetésre alig voltak alkalmasak, így szükségessé vált a múlt évben a kiegészítő takarmányozás is. Ez jelentősen megnövelte a tartás költségeit.

A baromfiágazatban 2002-ben jelentős visszaesés következett be; a tyúkfélék állománya a múlt év decemberében 6 százalékkal, mintegy 2,1 millióval volt kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

A baromfifélék közül a pulykaállomány 17, a libaállomány 8 százalékkal csökkent, ugyanakkor a kacsatartási kedv növekedett és az állomány 21 százalékkal volt magasabb tavaly decemberben az előző év hasonló időszakához képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik