Belföld

Csernobil: összeomolhat a felrobbant reaktor fölé emelt szarkofág

Az orosz atomenergiaügyi miniszter nem zárta ki annak lehetőségét, hogy összeomlik a csernobili atomerőmű 1986-ban felrobbant 4. számú reaktora fölé emelt betonszarkofág.

A Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap keddi számában megjelent interjúban a miniszter kijelentette: “a szarkofág tetejének beomlása teljességgel reális”.

A miniszter véleménye szerint a meglévő szarkofág fölé egy újabb burkolatot kell építeni. Szavai szerint a modern nehézbentonos építési technológiák lehetővé teszik ennek a tervnek a megvalósíthatóságát, így ezután nem lesz többé fenyegető a tetőzet beomlása. Alekszandr Rumjancev szerint egy ilyen építkezés több száz millió dollárba kerül majd.

Az MTI megkeresésére az illetékes ukrán minisztériumban túlzónak találták Rumjancev aggodalmait.

Ukrajna a nemzetközi Csernobili Szarkofág Alapba befolyó kedvezményes célfinanszírozási hitelekből valósítja meg a szarkofág biztonságos létesítménnyé változtatásának projektjét, így az infrastruktúra kiépítését, a szarkofág átépítését, korszerűsítését, új műszaki berendezésekkel történő ellátását és a jelenlegi építmény stabilizálását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik