Belföld

Bolgár gyilkosságok: a volt kormányfő halála összefügg a leggazdagabb ember lelövésével?

Újra megkezdődött a volt bolgár miniszterelnök, Andrej Lukanov meggyilkolásának tárgyalása, miután az egyik tanút, Bulgária egykori leggazdagabb emberét, Ilija Pavlovot is lelőtték.

Folytatódott kedden az a bírósági tárgyalás, amely két ukrán bűnösségét vagy ártatlanságát hivatott tisztázni. A két ukrán férfit azzal vádolják, hogy ők gyilkolták meg 1996-ban Andrej Lukanov bolgár ex-miniszterelnököt.

Az ügy különösen durva fordulata, hogy az egyik tanút – Bulgária néhai leggazdagabb emeberét -időközben szintén lelőtték Szófiában. A tanú, Ilija Pavlov halála azért különös, mert egy nappal azután követtek el ellene merényletet, hogy március 6-án tanúvallomást tett a Lukanov-gyilkosság ügyében.

Pavlov egykor a hatalmas bolgár cég, az MG Corporation tulajdonosa volt, idén márciusban tanúskodott. A dúsgazdag üzletember kitartott amellett, hogy szigorúan szakmai kapcsolatok fűzték a meggyilkolt Lukanovhoz, a Topenergy nevű közös vállalatukban.

Ez egyébként ellentmondott annak a vallomásának, amelyet még 1997-ben tett, s amely szerint veszekedés tört volna ki közte és Lukanov között Moszkvában, egy vacsora közben, egy nappal Lukanov halála előtt.

Luknov gyilkosait most DNS-analízissel szeretnék azonosítani. A Vizsgálatot amerikai szakértők végzik majd el, és előreláthtólag hat hónapot vesz igénybe.

Lukanovot 1996.október másodikán gyilkolták meg szófiai otthonában. A politikus 1989 és 1990 között állt a bolgár kormány élén, a Szocialista Párt vezetőjeként.

Lukanov meggyilkolásával két ukrán állampolgárt, Alekszej Kicsatovot és Alexander Ruszovot vádolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik