Belföld

Blix: az USA lejáratta a fegyverzetellenőröket

Az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője szerint az Egyesült Államok megpróbálta lejáratni az Irakban dolgozó fegyverzetellenőröket, hogy felhatalmazást kapjon a katonai beavatkozásra.

Az ENSZ fegyverzetellenőreinek (UNMOVIC) vezetője, Hans Blix az amerikai és a brit félnek dokumentumok meghamisítását vetette szemére egy a BBC-nek adott interjúban.

“Meglepetéssel láttuk, hogy azon dokumentumok egy része, amelyeket (London és Washington) alapvető fontosságúnak tekintett Bagdaddal szembeni vádjaik szempontjából, nem állt valami szilárd alapokon. Vagy ott volt az a bizonyos szerződés Irak és Niger között 500 tonna urán szállításáról. Amikor a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség megszerezte a szerződést, nem volt túl nehéz rájönni, hogy egyszerű hamisítványról van szó” – mondta Blix a rádióinterjúban.

A fentieket igen nyugtalanítónak nevezte, már csak azért is, mert a brit és az amerikai titkosszolgálat, amelyeknek minden technikai eszközük megvolt ehhez, nem voltak képesek fölfedezni a hamisítás tényét.

A svéd diplomata keserűségének adott hangot amiatt, hogy amerikai illetékesek megpróbálták lejáratni munkatársait, amidőn azt állították a sajtó nyilvánossága előtt: az UNMOVIC eltitkolja az iraki felderítő robotrepülőgépre vonatkozó információkat a Biztonsági Tanács elől.

“Ez akkor történt, amikor az Egyesült Államok mindent elkövetett, hogy maga mellé állítsa a BT-tagokat a majdani szavazáskor. Úgy érezte, hogy az “efféle sztorik” hasznosak lehetnek, ezért előállt vele, azt állítva, hogy mi ezt elhallgattuk. Ez nem volt igaz, és ez a dolog nem volt tisztességes velünk szemben” – mondta az UNMOVIC vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik