Belföld

Számítógép a lakásba – adókedvezménnyel

Eddig a magyar lakosság majdnem fele azért nem vásárolt saját otthonába számítógépet, mert túlságosan magasnak tartotta a PC-árakat. Májustól a háztartások közel ötven százalékának adókedvezmény jár beruházáshoz, mely jócskán javíthat a helyzeten.

Május végén indul az az akció, amelynek keretében számítógépek, informatikai eszközök lízingje, vásárlása és bérlete esetén, a személyi jövedelemadóból évente több esztendőn át hatvanezer forint lesz leírható. A kedvezményeket a pedagógusok, az egyetemi és a főiskolai oktatók, diákok, szüleik, a felnőttképzésben résztvevők – a háztartások közel fele veheti igénybe.

Tanárok és diákok egy kalap alatt

Jelentős előrelépést várnak a programtól a szakemberek, de van is mit javítani. Az internetpenetráció és az otthoni PC-ék tekintetében még a közép-európai országok között is a sor végén kullogunk, nem beszélve az uniós országokról. Egy nemrég készült felmérés szerint, Magyarországon a háztartások alig 17 százaléka rendelkezik számítógéppel, míg ez az arány Nyugat-Európában 56 százalék.

Bár mindezért a magas telekommunikációs költségek mellett számos más tényező is „okolható”, de kétségtelen, hogy a leghatásosabb és a legfontosabb lépés az árak korrigálása lenne. Erre utal az is, hogy az otthoni PC-vel nem rendelkezők negyven százaléka eddig pénzügyi okok miatt tagadta meg magától a még luxusnak számító beruházást. A legújabb kormányzati kezdeményezés a háztartások közel ötven százalékának nyújt esélyt a vásárláshoz.


Számítógép a lakásba – adókedvezménnyel 1


Akár százezren is

Az érdeklődők 1040 eszköz, 2200 típusa közül válogathatnak – mondta el Magyar Bálint oktatási miniszter. A kínálatban 258-féle számítógép, 72 fajta szoftver szerepel, de hozzá lehet jutni nyomtatókhoz, kivetítőkhöz, digitális kamerákhoz, optikai tárolókhoz is. A oktatási tárca úgy számol, hogy az első évben legalább 100 ezren bekapcsolódnak majd az akcióba, ami 6 milliárd forint adóleírás mellett, mintegy 20 milliárd forintot mozgat meg. A miniszter megjegyezte: az oktatási, az informatikai és a munkaügyi minisztérium beszerzési felhívására 149 cég, 169 pályázatot nyújtott be, közülük választották ki a 66 nyertest.

A tervek szerint a szállítócégekkel az oktatási tárcának május 26-ig kell megkötnie a szükséges szerződéseket, és utána indulhatna a Sulinet Express logójával feldíszített számítógépek forgalmazása. A program iránt érdeklődők a május 1-jén induló információs szolgálat, 318-1318-as számán kaphatnak információkat, a pedagógusok számára pedig június elsejétől ingyenes informatikai továbbképzést biztosít az informatikai tárca. Magyar Bálint a sajtótájékoztatón utalt arra, hogy a pedagógus továbbképzési normatíva jelenleg 14 500 forint évente, és azoknak, akik beszállnak az akcióba az oktatási és informatikai tárca ezt az összeget átlagosan 10-10 ezer forinttal kiegészíti.

 Otthoni munka

Burány Sándor munkaügyi miniszter szerint a távmunka területén kulcsfontosságú a számítógépek elterjedése. A miniszter jelezte: Magyarországon a távmunka aránya még csupán 1-2 százalék, szemben az európai 10 százalékkal. Véleménye szerint Magyarországon is ezt az arányt kell megcélozni. Rámutatott: az élethosszig tartó tanulás már nem szlogen, ez ma már a valóság. A felnövekvő generációknak természetes lesz, hogy életpályájuk során többször kell szakmát váltaniuk, amit a munkaerőpiaci mozgások is kikényszeríthetnek – fejtette ki a szaktárca vezetője.

Fellendülést hozhat

Az “átadási ünnepségen” Kovács Kálmán informatikai miniszter kifejtette, hogy tömegessé kell tenni az informatikai eszközök használatát. A miniszter szerint, a tömeges hozzáférés biztosítására – elsősorban otthoni internethasználatra – az egyik lehetőség a svéd modell. Ennek lényege, hogy a munkaadó dolgozójának legálisan otthoni használatra számítógépet biztosít.

Kovács Kálmán felhívta a figyelmet arra, hogy a havonta legalább egyszer internetet használók 49 százaléka egyetemi, 40 százaléka főiskolai végzettségű, érettségivel 19 százalékuk rendelkezik, míg a nyolc általános alatti végzettségűek 0,8 százaléka tartozik ebbe a körbe. Ezen kell változtatni, fordulatot elérni – hangoztatta az informatikai és hírközlési minisztérium első embere.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik