Belföld

Washington és Phenjan asztalhoz ül

Jövő szerdán, Pekingben tárgyalóasztalhoz ül Észak-Korea és az Egyesült Államok – Kína kíséretében. A hírt szerdán a dél-koreai külügyminiszter megerősítette. Az egyezmény kompromisszum: Phenjan eredetileg kétoldalú, Washington pedig hatoldalú egyeztetést akart - írja a Népszabadság.

Az Egyesült Államok eredeti álláspontja az volt, hogy az észak-koreai nukleáris programok miatt kialakult feszültséget többoldalú, minden érintett részvételével tartandó tárgyalásokon kell tisztázni. E szerint azokon részt vett volna Észak-Korea, az Egyesült Államok, Dél-Korea, Kína, Oroszország és Japán. A phenjani törekvések szerint viszont kétoldalúak lettek volna a tárgyalások.

A kompromisszum valószínűleg erőteljes kínai ösztönzésre született meg. Peking álláspontja az alapkérdésekben végig változatlan volt: békés megoldást kerestek, és fenntartották ragaszkodásukat a Koreai-félsziget atommentességéhez. A megoldás keretei kapcsán viszont tologatták a hangsúlyt: hol gyakoroltak nyomást Észak-Koreára, hol kevésbé. Az iraki háború gyors lezárása azonban valószínűleg ösztönzően hatott Pekingre is, Phenjanra is.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik