Belföld

Svájc harci gépeket szállít az USA-nak

admin

2003. 04. 17. 17:45

A következő napokban Svájc leszállítja az első gépeket azon 32 kimustrált, Tiger típusú harci repülőből, amelyeket az Egyesült Államok rendelt meg. Minderről Oswald Sigg, a svájci szövetségi védelmi, polgári védelmi és sportminisztérium szóvivője beszélt. A svájci kormányzati döntésnek megfelelően immár az alpesi ország nem tekinti hadban álló félnek az Egyesült Államokat az iraki konfliktus kapcsán.

Svájc ugyanis vigyáz arra, hogy semleges államként ne adjon el fegyvereket hadban álló feleknek. A praktikus svájciak ezzel szinte elsőként nyilvánították békeövezetté Irakot. A döntés hátterében az áll, hogy hamarosan lejárt volna az az amerikai határidő, ameddig az USA költségvetése fedezni tudta volna a vásárlást. Még áprilisban meg kellett tehát kezdeni a gépek leszállítását, nehogy a korábban megkötött szerződés, illetve az ahhoz kapcsolódó hitelmegállapodás érvényét veszítse. A teljes fegyvereladási üzlet 25 millió svájci frankot tesz ki – a Neue Zürcher Zeitung értesülései szerint.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.