Belföld

Svájc harci gépeket szállít az USA-nak

A következő napokban Svájc leszállítja az első gépeket azon 32 kimustrált, Tiger típusú harci repülőből, amelyeket az Egyesült Államok rendelt meg. Minderről Oswald Sigg, a svájci szövetségi védelmi, polgári védelmi és sportminisztérium szóvivője beszélt. A svájci kormányzati döntésnek megfelelően immár az alpesi ország nem tekinti hadban álló félnek az Egyesült Államokat az iraki konfliktus kapcsán.

Svájc ugyanis vigyáz arra, hogy semleges államként ne adjon el fegyvereket hadban álló feleknek. A praktikus svájciak ezzel szinte elsőként nyilvánították békeövezetté Irakot. A döntés hátterében az áll, hogy hamarosan lejárt volna az az amerikai határidő, ameddig az USA költségvetése fedezni tudta volna a vásárlást. Még áprilisban meg kellett tehát kezdeni a gépek leszállítását, nehogy a korábban megkötött szerződés, illetve az ahhoz kapcsolódó hitelmegállapodás érvényét veszítse. A teljes fegyvereladási üzlet 25 millió svájci frankot tesz ki – a Neue Zürcher Zeitung értesülései szerint.

Ajánlott videó

Családonként átlag 50 millió forint – ennyi vagyona van a magyar háztartásoknak egy friss felmérés szerint. A leggazdagabb családoknál, a felső tíz százalékban 200 millió jut egy háztartásra, elsősorban rájuk fókuszál egy új kezdeményezés, amely az utódlási, öröklési ügyekben igyekszik segíteni a gyászolóknak. Vezetőjével a családi vagyonokról beszélgettünk.