Belföld

Szibériai lelőhely ügylet késlelteti a horvát INA privatizációját

Külföldi döntőbíróság elé került az INA tavaly eladott szibériai olajlelőhelyével kapcsolatos jogvita. Ha az ügy elhúzódik, további késedelmet szenved a horvát olajcég régóta húzódó privatizációja.

Bonyolódhat Horvátországban az INA-privatizálás – írta e heti számában a Nacional című zágrábi hírmagazin. A horvát hetilap szerint külföldi döntőbíróság elé kerültekaz INA eladott szibériai olajlelőhelyei körüli bonyadalmak, és ha az ügy elhúzódik, a horvát kőolaj- és földgázipari vállalat egy részvénnyel több mint 25 százalékának megvétele iránt érdeklődő jelöltek kérhetik a 74 millió dolláros vitás összeg és az esetleges károk tartalékolását külön számlán.


Vita a Fehér Éjszakákról


Az INA még tavaly júliusban adta el rendkívül jó áron, 74 millió
dollárért egy orosz cégnek az 1998-ban vásárolt Fehér Éjszakák nevű szibériai lelőhelyeit, amelyekből időközben 16 millió dolláros tetemes adósságai is keletkeztek. A vételárból az INA akkor csak 54 millió dollárt kapott meg. 20 millió pillanatnyilag egy svájci letéti számlán van, és csak a vevő és az eladó kölcsönös aláírásával lesz hozzáférhető, ha befejeződik a lelőhelyek elhúzódott nyilvántartásba-vétele. Az orosz vevő időközben több áthidaló megoldást javasolt, az INA azonban az ügynek a költségesebb és kockázatosabb megoldását, a külföldi döntőbíróság elé vitelét választotta, amely lelassítja a privatizációt – írta a lap, amely szerint pervesztés esetén nem csak a vitás 20 millió dollár mehet veszendőbe, hanem a 74 millió dolláros teljes vételár is, kamatokkal tetézve.


Három cég érdeklődik a részvények iránt


Horvát hivatalos személy utoljára március 18-án nyilatkozott az INA-privatizációról: a horvát gazdasági minisztérium szóvivője akkor azt mondta, hogy Horvátország június végéig le akarja zárni az INA állami olaj- és gázipari cég 25 százalékának a magánosítását. A három lehetséges stratégia partner az osztrák OMV, a magyar Mol, valamint az orosz Rosznyefty. A jelentkezők még nem adtak végleges ajánlatot, ezért a horvát
fél egyenként kíván tárgyalni a cégekkel arról, hogy milyen
fejlesztési stratégiájuk van az INÁ-val kapcsolatban – mondta akkor a szóvivő.


Jól fogadták a Mol partnerségi ajánlatát


Korábbi híresztelések szerint némi előnye van az OMV-nek, amely állítólag 380 millió dollárt adna a 25 százalékért, és az osztrák céget szorosan követi a Mol, jóllehet a Rosznyeft állítólag 440 millió dollárt kínál. Ezt utóbb a Rosznyeftnél kereken tagadták, mondván, hogy 400 milliónál jóval kevesebbet szánnak az ügyletre. Az elemzőknek viszont feltűnt, milyen jól fogadta a horvát kormány a Mol partnerségre, együttműködésre, részvénycserére vonatkozó javaslatát.


Ismét nyereséges az INA


Az INA, többévi veszteség után, 2001-ben már nyereséges volt. Tavaly a tiszta nyeresége 800 millió kunára nőtt 14 milliárd kuna bevételből. Egy évvel korábban, 2001-ben 700 millió kuna tiszta nyeresége ért el 15 milliárd kuna bevételből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik