Belföld

Módosult a lakástámogatás

Megjelent a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet első módosítása: csökken az önkormányzatoknak bérlakásépítésre nyújtott támogatás , viszont ezután a nyugdíjasházakra is igényelhető állami pénz. A legszélesebb kört érintő kedvezményeken a módosítás nem változtat - írja a Népszabadság.

A Magyar Közlönyben megjelent új jogszabály még nem változtatja meg gyökeresen az állami lakástámogatási rendszert. A kormányrendelet módosítása néhány paragrafusban hozott újat, s ezek többsége a bérlakásépítéshez, illetve a lakásfelújításokhoz kapcsolódik.

A korábbi kormányrendelethez képest újdonság, hogy állami támogatás ezután – a lakásépítés, -vásárlás, -bővítés, közműberuházások és bérlakásépítés mellett – nyugdíjasházak, illetve idősek otthona létesítésére is igénybe vehető. A módosítás eltörli a nyugdíjasházakban fizetendő lakbér, illetve a szociális szolgáltatásokért kérhető térítési díj együttes összegére vonatkozó maximumot. Eddig a kettő együtt nem haladhatta meg a bérlő nyugellátásának nyolcvan százalékát. Ezután csak az otthon működtetőjétől függ, mennyit kér lakójától havonta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik