Belföld

Megosztottak a szakszervezetek a BorsodChemnél

A múlt hét elején még együtt szervezett munkásgyűlést a bérkövetelések nyomatékosítására a több mint kétezer embert foglalkoztató BorsodChem Rt.-nél működő két szakszervezet, a további teendőket illetően azonban eltért az álláspontjuk - írja a Népszabadság.

A korábban megszakadt bértárgyalások egyik vitatott tétele a minden évben két részletben folyósított tizenharmadik havi bér. Az érdekképviseletek azt kérték, hogy mindkét alkalommal háromheti pénzt fizessenek az eddigi kétheti helyett. A munkáltató ezt nem teljesítette, de – ígéretének megfelelően – márciusra már az általa végül is egyoldalúan meghatározott, átlagosan 6,9 százalékkal felemelt béreket fizette ki a dolgozóknak.

A Vegyipari Munkavállalók Független Szakszervezete (VMFSZ) azonban – miközben továbbra is megegyezésre törekszik – időközben a munkaügyi bírósághoz fordult. A VMFSZ elnöke, Salagvárdi Gábor és a szakszervezet jogi képviselője, Kónya Zsuzsanna, a bíróságtól többek között azt kérik, mondja ki: a munkáltató jogellenesen járt el azzal, hogy nem kollektív szerződés erejű megállapodásban szabályozta a 2003-as béreket.

A Kazincbarcikai Vegyész Szakszervezet (KVSZ) titkára, Eördöghné Pataki Irén szerint viszont a társaság vezetőinek kezdeményezésére múlt pénteken létrejött tárgyaláson a munkáltató elfogadhatónak látszó ajánlatot tett a szociális és nem szociális juttatások bővítésére. A KVSZ ezért nem csatlakozott a bírósági beadványhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik