Belföld

Kevés német turistával találkozhatunk idén nyáron a Balatonon

Folytatódni látszik a németek Balaton iránti érdeklődésének csökkenése, valamint a holland és dán vendégek számának növekedése; összességében a tavalyihoz hasonló eredményt várnak a szakemberek - derült ki szerdán Tihanyban a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság ülésén.

A 2003-as kilátásokat számba véve Csákvári Árpád, az északi tóparton érdekelt Balatontourist Rt. vezérigazgatója elmondta: az elsősorban a németek által keresett fizetővendéglátás területén az idei foglalások 12 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest; kedvező viszont, hogy megkétszereződött a dánok és néhány százalékkal emelkedett a hollandok előrendelése. Ugyanakkor biztató érdeklődés mutatkozik a kerékpáros utak és az üdülési csekkekhez kapcsolódó ajánlatok iránt.

A déli parton sátortáborokat és nyaralótelepeket működtető Siotour Rt. vezérigazgatója, Halmos Gábor arról számolt be: a somogyi tóparton a Németországból érkező foglalások aránya eddig hasonló a tavalyihoz, a hollandok és a dánok részéről viszont élénkebb az érdeklődés, továbbá örömmel tapasztalják a belföldi piac föllendülését. A Siotour Rt. tapasztalatai szerint a külföldi vendégek érdeklődése eltolódik a fedett szállások felé; a cég idén a vendégéjszakák tekintetében 4 százalékos emelkedésre számít.

A Zalatour Rt. beszámolója szerint a Balaton nyugati partjainál a tavalyi 10 százalékos visszaesést az idén további 15-20 százalékos nyugati vendégszám-csökkenés követheti. A magyar tenger személyhajózása az idén nem a legjobb előjelekkel veheti kezdetét: a hosszú tél miatt későn indult kompjáratokat igénybe vevők száma a tavalyinak csak a 60-65 százalékát teszik ki – tájékoztatott Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Rt. vezérigazgatója.

A tavaszi jogszabály-változtatások közül a legsúlyosabban az befolyásolja az rt. működését, amely előírja, hogy öt hatóság jóváhagyásával kell engedélyeztetni a vitorlások motorjainak üzemeltetését; ez kihathat a balatoni vízi turizmus középtávú jövőjére is – jelentette ki a vezérigazgató.

Az ülésen többen sürgették a sármelléki repülőtér feltétlenül szükséges és egyre halasztódó felújítását; mint hangsúlyozták, a 400-600 millió forintos fejlesztést a tulajdonosok az állam segítsége nélkül képtelenek előteremteni.

A szakemberek szóltak arról is: túl nagy a különbség az elő- és utószezon, valamint a főidény árai között, a túl magas árakat a külföldi vendégek nem fogadják el. Az unióba lépve a belföldi vendégek jelenlegi kedvezményei helyett olyanokat kell majd alkalmazni, amelyeket elfogad az európai közösség – mondták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik