Belföld

170 ezer műkincs tűnt el a bagdadi múzeumból

170 ezer műkincs esett áldozatul a bagdadi nemzeti múzeumban végzett fosztogatásoknak és pusztításnak a The Times című londoni napilap beszámolója szerint.

Az újság keddi számában ismertetett adat Ndeye Falltól, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) ammáni képviselőjétől származik.


Ez katasztrófa Irak kulturális öröksége szempontjából – mondta Neil MacGregor, a British Museum igazgatója a The Timesnak. Az igazgató felszólította az ENSZ-t, hogy tiltsa meg a kereskedést az Irakból elorzott ókori műtárgyakkal.

A British Museum haladéktalanul szakértőt akar küldeni Bagdadba, hogy összeállítsa a megsemmisített vagy ellopott műkincsek jegyzékét. A listát azután átadnák az iraki határok őrizetét ellátó katonáknak. A washingtoni kormány hasonló formában készül cselekedni, és a listákat e-mailen küldi meg a dohai középső parancsnokságra.

Eleanor Robson oxfordi régész kifogásolta, hogy a nemzetközi szakértők csak most foglalkozhatnak az iraki kulturális örökség védelmével. A brit régészek szövetsége Irakban már jóval a háború kitörése előtt figyelmeztetett a műkincseket fenyegető veszélyekre. Jóllehet ezeket a helyeket nem bombázták, a hadsereg teljesen csődöt mondott védelmük terén. A londoni kormány szintén nem reagált a szakemberek aggodalmaira. Olyan ez, mintha valakit megmentenének egy autóbalesettől csak ezért, hogy egy busz átgázolhasson rajta – vélekedett Robson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik