Belföld

Értéktelenedik az iraki dinár

Szaddám Huszein bukása után gyorsan értéktelenedik Irakban a képmását viselő pénz is: terjednek Bászrában azok a híresztelések, hogy a 250 és 10 ezer dinárosokat Szaddám képmásával hat hónapon belül kivonják a forgalomból, s ez nem használ a valuta értékállóságának.

Ugyanakkor a 10 ezer dinárosoknál az is probléma, hogy bászrai fosztogatásokban 10 ezreseket loptak el a bankokból. A 10 ezer dináros amelyben a munkások általában fizatésüket kapják, ezek nyomán már annyira nem keresett, hogy értéke jelenleg kevesebb mint 250 dinár. A pénzváltók már nem is akarják elfogadni a 10 ezer dinárost. Februárban, amikor a háború már küszöbön állt, a dollár 180 dinárt ért, egy nappal a háború előtt 480 dinárt. Vasárnap a dollárt már 10 ezer-16 ezer dinár között vették.

A pénzügyi zűrzavarban a bászraiak kíváncsiak, vajon az 1991-es öbölháború előtt kiadott bankjegy - a Swissri - érvényes-e, mert azt még Irak svájci aranytartalékai támogatták. Az irak-iráni háború 1980-as kirobbanása előtt az iraki dinár, vagyis akkor a Swissri, 3 dollárt ért. Bár a kormányzat 1991-ben visszavonta a Swissrit - amelyen nem volt Szaddám Huszein képmása - azt mostanáig használták a kurdok a Törökországgal való kereskedésben. Ugyanakkor néhány bászrainak még mindig van Swissrije, ezek viszont már történelmi értékűek és drágák: egy Swissrit 160 Szaddám Huszein képmású dinárra cserélnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik