Belföld

Rekordbírság német cementgyáraknak

A német versenyhivatal hétfőn kiszabta a történetében eddig legnagyobb büntetés: hat cementgyárra összesen 660 millió euró pénzbírságot rótt ki, áregyeztetés indokával.

A büntetettek között van a HeidelbergCement AG és a
Dyckerhoff AG, a francia Lafarge, a brit RMC Group építőanyag-ipari csoport és a svájci Holcim egyik egysége.

“Ez történetünk eddigi legnagyobb pénzbírsága, és több, közepes méretű vállalatot még tovább vizsgálunk” – mondta a hivatal elnöke, Ulf Böge hétfőn.

A hatóság tavaly júliusban harminc cementvállalat irodáiban tartott házkutatást, ár-összebeszélésre és piacmegosztásra utaló bizonyítékokat keresve, és figyelmeztetett, hogy a teljes bírság 1 milliárd eurót is elérhet, amely már Európa-rekord lenne.

A HeidelbergCementé a legnagyobb tétel: 252 millió eurót kell fizetnie. A részvénye hétfő délelőtt 1,2 százalékot vesztett, pedig 400 millió eurós büntetésre számítottak eredetileg. Közölték, hogy tartalékoltak a bírságra, de mindenesetre meg is fellebbezik a döntést a bíróságon.

A francia Lafarge tétele 86 millió euró, a svájci Holcimhoz tartozó hamburgi Alsen cementgyár 74 milliós bírságot kapott. Az RMC német részlege, a Readymix AG, amely az iparági híresztelések szerint tippet adott a hivatalnak, 12 millió eurós bírságot kapott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik