Belföld

NATO: Lettországot és Bulgáriát gyanúsítják információk kiszivárogtatásával

A NATO-ba meghívott hét országból kettőt különösen figyel az Észak-Atlanti Szövetség, mivel egyes információk „más övezetek irányában szabadultak ki az ellenőrzés alól" - írja a román lap, az Evenimentul Zilei.

Egyes megbízható információk szerint, a jelölt országoknak (Románia, Bulgária, Szlovákia, Szlovénia, Lettország, Litvánia és Észtország) egyelőre nincs hozzáférésük „titkos” és „szigorúan titkos” típusú információkhoz, mindaddig, amíg nem vállnak a Szövetség teljes jogú tagjaivá.

„Van egy bizonyos hozzáférési szint. Románia esetében ez a restricted (korlátozott) és confidential (bizalmas) szintekre vonatkozik és semmiképpen sem a secret (titkos), vagy top secret (szigorúan titkos) szintekre.

A NATO nem függesztette fel Románia hozzáférését a bizalmas, vagy korlátozott hozzáférésű anyagokhoz és nem is kapott ilyen értelmű jelzést – írja a román lap. Egyes névtelenségüket megőrizni kívánó tisztségviselők szerint, a NATO egyetlen ország hozzáférését sem függesztette fel az információk egy adott szintjéhez, csak az történik, hogy a NATO hét jövendőbeli országa közül kettő esetében az információáramlást nagyon alaposan figyelemmel kísérik. Egy diplomácia forrás azt mondta, hogy a szóban forgó két ország Lettország és Bulgária.


Forrás: Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó