Belföld

Székelyföldi régió – áll a bál

Óriási sajtóvisszhangot váltott ki Romániában az a kezdeményezés, hogy három magyar többségű megye EU-konform fejlesztési régiót alkosson. A vihar az elmúlt napokban talán csendesedett, de az álláspontok nem közeledtek.

Komoly vihart kavart a romániai sajtóban az RMDSZ Kovászna, Hargita és Maros megyei helyi választottjainak egy héttel ezelőtti sepsiszentgyörgyi gyűlése, ahol úgy döntöttek: létrehozzák a „Székelyföld” fejlesztési régiót. Összefoglalónkat a Romániai Sajtófigyelő gyűjtése alapján készítettük.

 Inkább Brassó, mint Hargita?

Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere is kifejtette véleményét. Mint mondta, többször óva intette a politikusokat, hogy ne húzzanak a szegénység felé. Úgy fogalmazott: ha már választani kell, inkább tartozzanak Brassó, Szeben vagy Kolozs megyével egy régióba, mintsem Hargitával és Kovásznával, ahol közismerten gyengébb a gazdasági helyzet.

A jelenlegi régiók mesterségesek

Egy nappal a sepsiszentgyörgyi gyűlést követően Marosvásárhelyen az RMDSZ Koordinációs Tanácsának és a Szövetségi Képviselők Tanácsa együttes ülésének résztvevői megerősítették a fejlesztési régió létrehozásának szándékát. A Szövetség elnöke, Markó Béla kijelentette: a nyolc romániai fejlesztési régió mesterséges alakulat, melyek létrehozásakor nem vették figyelembe az őket alkotó különféle övezetek hagyományait és érdekeit. A Központ régió például Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben megyékből áll. Nem világos azonban, hogy milyen közös érdekei lehetnek Kovászna és Fehér megyének. A román újságírók előtt Markó Béla azonban azt is megjegyezte, hogy a „Székelyföld” régió fejlesztési régió lesz, nem pedig területi-közigazgatási egység. Hozzátette: az új fejlesztési régió csak a bukaresti kormány döntését követően jöhet létre. Ezt a véleményt osztotta az SZKT elnöke, Frunda György is, azzal kiegészítve, hogy a sepsiszentgyörgyi határozat EU-konform.

Vihar a szenátusban

Adrian Păunescu, a kormányzó szociáldemokrata PSD szenátora már a másnapi sajtóban bírálta az RMDSZ azon javaslatát, hogy az a három megye, melyben a magyarok többségben vannak egy gazdasági fejlesztési régiót alkosson. Mint mondta, valójában nem a Székely Tartományról van szó, „hanem annak a szörnyűségnek, a Magyar Autonóm Régiónak az újraalakításáról, Románia közepén, mely régiót Sztálin egyetértésével hoztak létre és nagyon sok rosszat tett a román-magyar kapcsolatoknak”. A Székely Tartománnyal kapcsolatos nyilatkozatháború azután a Szenátusban folytatódott az RMDSZ-es szenátorok és Adrian Păunescu között. A vita során Markó Béla, az RMDSZ vezetője Păunescut a „90-es évek nosztalgikusának” nevezte.

Markó szerint a román közvélemény ma megértőbb

Markó Béla RMDSZ-elnök néhány nappal később már visszafogottabban nyilatkozott a vitáról. Mint mondta, valóban széles körű visszhangja volt a román sajtóban a sepsiszentgyörgyi tanácskozásnak, de az ellenkezés korántsem volt annyira vehemens, mint amilyen lett volna a kilencvenes évek első felében. Véleménye szerint annak a módja, ahogyan a román közvélemény reagált a szándékra, azt bizonyítja, hogy van még bőven tennivaló a mentalitásváltás érdekében.

A humanisták ellenzik a régiót

A Román Humanista Párt ellenzi a Hargita-Kovászna-Maros gazdasági fejlesztési régió létrehozását, és arra kéri az RMDSZ vezetőit, hogy hagyjanak fel a többség és kisebbség közti viszony felforrósítását célzó demagóg nyilatkozatokkal. Szerintük egy ilyen entitás tetszőleges létrehozása kísérlet lehet a bármilyen típusú autonómia és függetlenség kialakításához szükséges gazdasági alap megteremtésére.

A kormánypárt közbeszól

A hét végére a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) is kialakította álláspontját. Eszerint az RMDSZ vezetői elhamarkodottan álltak elő a székelyföldi fejlesztési régió tervével. A román kormánypárt emellett úgy vélte, hogy az RMDSZ rosszul közelítette meg a kérdést. Ahogy közleményük fogalmaz: „Az RMDSZ ugyan azt hangsúlyozza, hogy gazdasági szempontok alapján van szükség erre a régióra, a nyilvános vitában azonban az etnikai kritérium került előtérbe.” A PSD ugyanakkor elismeri: eljött az ideje a tényleges decentralizációnak, hiszen az európai építkezés komoly lehetőséget nyújt a regionális fejlesztésre.

A vita jelenleg itt tart. Kíváncsian várjuk a fejleményeket. Annál is inkább, mert Románia is EU-aspiráns, s mint ilyen előbb-utóbb nyilván kialakítja a maga EU-konform régióit. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik