Belföld

Ki adja meg magát iraki részről a szövetségeseknek?

Az iraki elnök személyes vagyona hírek szerint 3 milliárd dollár körül jár, miközben a lakosság 60 százaléka élelmiszersegélyre szorul - mondta szerdán a brit kormányfő, aki szerint nem világos, hogy "ki fogja magát megadni" iraki részről a szövetségeseknek.

Tony Blair a londoni alsóházban, az azonnali kérdések szokásos szerdai órájában azt mondta: Irak potenciálisan rendkívül gazdag ország, és az irakiak tragédiája, hogy ezt a gazdagságot nem az ő javukra fordította a rezsim.

Blair kijelentette: reméli, hogy Oroszország és más hatalmak együtt fognak működni a szövetségesekkel az általa és az amerikai elnök által az előző napi belfasti csúcson felvázolt iraki rendezési menetrend végrehajtásában.

Háború utáni rendezés: ENSZ-szel vagy ENSZ nélkül?

A két szövetséges hatalom vezetői az észak-írországi találkozón közölték: a háborút közvetlenül követő időszakban a szövetséges hatalmak vállalják az ország stabilizálásnak jogi és politikai felelősségét, de ezután a lehető leghamarabb átmeneti kormányzathoz fogják hozzásegíteni Irakot; már ezt a szervezetet is irakiak fogják irányítani. Ez az átmeneti kormányzati struktúra fogja elvezetni az országot a törvényesség talaján álló, valós képviseleti kormányhoz a brit-amerikai tervek szerint, amelyeknek előző napi ismertetésében nem esett szó arról, hogy az ENSZ-nek ebben milyen konkrét szerepe lesz.

Blair a szerdai alsóházi kérdés-felelet órában azt mondta: az ENSZ “nem is akarja (a háború utáni iraki rendezés) teljes felelősségét magára venni, és ez nem is lenne praktikus”. A brit kormányfő szerint “mi leszünk a megszálló erő”, és “mi fogjuk felállítani az átmeneti iraki adminisztrációt”, amely elvezet a tényleges népképviseleti kormánytat létrehozásához.

Blair hozzátette ugyanakkor, hogy a szövetségesek ebben együtt kívánnak működni a világszervezettel, de most sem fedte fel részleteiben, hogy miképp. Kijelentette azonban, hogy e folyamatban nincs helye a diplomáciai torzsalkodásnak.

Ki adja meg magát iraki részről?

Arra az ellenzéki kérdésre, hogy a brit kormány szerint iraki részről ki fogja megadni magát, a miniszterelnök azt mondta: jelenleg gyakorlatilag nem tudható, hogy mi maradt meg a rezsim felső vezetéséből. – A szövetségeseknek meg kell győződniük arról, hogy bárki, aki bejelenti, hogy a rendszer részéről befejezettnek tekintik a háborút, rendelkezik a megfelelő felhatalmazással, de egyelőre nem lehet tudni, hogy ez ki lehet. Blair szerint a konfliktusnak egyébként nincs vége, továbbra is van ellenállás, ha szórványos is.

A tömegpusztító fegyverekről azt mondta: meggyőződése, hogy a szövetségesek meg fogják ezeket találni, de mivel Irak az utóbbi fél évben e fegyverek elrejtésével volt elfoglalva, nem csoda, hogy eddig nem kerültek elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik