Belföld

Kevesebb térképet vásárolunk – szerény nyereség a Cartographiánál

A Cartographia Rt. kevesebb autós és világtérképet értékesített tavaly a tervezettnél, ezért és a forint árfolyama miatti export árbevételcsökkenés következtében a tervezettnél 64 millió forinttal kevesebb, 1,2 milliárd forintos árbevételt ért el.

Papp-Váry Árpád ügyvezető igazgató a cég új kiadványait – a Bakony és a Mecsek, illetve a Villányi-hegység turista atlaszait, valamint a Lengyelország útikönyvet – bemutató keddi budapesti sajtótájékoztatót követően elmondta: az árbevételkiesés miatt a nyereségük is mindössze 32 millió forint lett.

A térképkészítés jelentős forgótőkét igényel, és csak hosszabb távú befektetésként térül meg. Ezért az elmúlt években az állami tulajdonost képviselő földművelésügyi tárca rendre visszaforgatta a cégnél képződő nyereséget.

Arról azonban nincsenek információik, hogy a cég 90 százalékát tavaly az év végén megkapó Forrás Rt. milyen osztalékpolitikát folytat majd. A tulajdonos még nem közölte, hogy a 10 százalékos tulajdonrészt milyen módon és feltételekkel szerezhetik majd meg a dolgozók. – A cég 4 százalékos árbevétel-arányos nyeresége viszont a nyereség visszaforgatását indokolná – vélte Papp-Váry Árpád.

A turista atlaszok kiadása – főként igényes kivitelük és a szükséges aprólékos munka miatt – csak állami támogatással oldható meg. – A Bakonyt bemutató kiadványt 3,25 millió forinttal támogatta a Gazdasági és Közlekedési minisztérium, de első kiadása még így is veszteséges lesz – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A Cartographia tervei szerint az elkövetkező öt évben elkészítik az eddig 10 kötetes sorozat folytatásaként az Aggtelek, Cserhát és Zemplén turista útjait, valamint az országos Kék-túra útvonal alföldi szakaszait és a Felső Tisza vidékét bemutató atlaszokat.

A társaság bevételének 90 százaléka térképek és útikönyvek értékesítéséből származik, ezen belül egyötöde exportból. Az árbevétel 10 százalékát nyomdai szolgáltatások adják.

Az 520 millió forintos alaptőkéjű Cartographia a magyarországi turista térképek piacán 90 százalékos, a külföldi autós atlaszokén pedig 70 százalékos részesedéssel rendelkezik. Az iskolai atlaszok piacán 90 százalék, míg a budapesti és magyarországi várostérképekén 60 százalék a részesedése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik