Belföld

Franciaországban megvan a harmadik atípusos tüdőgyulladásos

A bordeaux-i kórház szerdán bejelentette, hogy egy kilenc napja elkülönítőben tartott betegüknél bebizonyosodott az akut légúti szindróma (SARS) néven ismertté vált atípusos tüdőgyulladás.

A harminc év körüli fiatal férfi ugyanazzal az Air France-géppel utazott haza Vietnamból, mint amelyen az a francia szívgyógyász, akinél első ízben mutatták ki a Délkelet-Ázsiából származó újfajta fertőző betegséget. Az újabb esettel háromra emelkedett a franciaországi kimutatott SARS-megbetegedések száma.

A bordeaux-i kórház ápoltja március 30-án jelentkezett az intézménynél ellenőrzés céljából, miután a sajtóból értesült arról, hogy keresik azokat az utasokat, akik március 23-án a Hanoi-Párizs járaton tértek haza. Az előző napokban végzett vizsgálatok nem igazolták egyértelműen a gyanút, főleg azért nem, mert a fiatalembernél nem jelentkezett a betegség egyik legjellemzőbb tünete, a magas láz. Már éppen hazabocsátották volna, amikor a legfrissebb lelete pozitívnak bizonyult, s időközben hirtelen belázasodott.

Az első SARS-beteget Tourcoing-ban ápolják március 24. óta, állapota azóta többször változott, előbb javult, aztán válságosra fordul, néhány napja ismét stagnál.

A második beteg a starsbourgi klinikán fekszik, szintén orvos, és szintén a beteg kardiológussal egy gépen utazott vissza Vietnamból.

Hármukon kívül további 24 személyt tartanak kórházban atípusos tüdőgyulladás gyanújával, két főnél vannak a betegséget valószínűsítő – nem végleges – teszteredmények.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik